POLÍTICA
Política 22/01/2013

Unió veu "inacceptable" i "gravíssim" que CDC qüestioni Duran i els repta a replantejar la federació

Hores després que el president de la Generalitat i líder de CiU hagi fet una crida a no perdre's en qüestions "secundàries", el secretari general d'Unió i conseller d'Agricultura carrega contra el "sectarisme" de CDC de Barcelona i exigeix una rectificació pública dels dirigents del partit

Ara
3 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs (dreta) i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu de dimarts 8 de gener de 2013 / ACN

BarcelonaEscenari de crisi entre CDC i UDC. Després de l'intercanvi de retrets entre les direccions de CDC i Unió de Barcelona, el secretari general dels democristians i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha emès un comunicat per advertir que és "inacceptable" i "gravíssim" i un exemple de "deslleialtat" la declaració del consell de federació de CDC de Barcelona d'aquest dilluns a la nit de rebuig al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. "És inacceptable políticament que CDC qüestioni el lideratge i la persona de Duran i Lleida en relació amb l'actual moment polític que viu Catalunya", adverteix Pelegrí, que encara va més enllà i repta CDC a replantejar la federació: "Si no els agrada la federació, que plantegin als òrgans competents del seu partit la denúncia de l'acord de federació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Pelegrí, la declaració aprovada pel consell de federació de Barcelona de CDC és "doblement irresponsable: pel que suposa de negació de la identitat pròpia dels partits que integren la federació i perquè és un exemple paradoxal de desviar la responsabilitat pròpia del que no ha estat un bon resultat electoral". Pelegrí posa damunt la taula una crítica que ha repetit per activa i per passiva Duran, en el sentit que CDC no ha fet una anàlisi correcta dels resultats electorals.

Torpede contra CDC de Barcelona pel seu "sectarisme"

En un comunicat amb una dura càrrega crítica, Pelegrí adverteix que Duran, que recorda que és el secretari general de CiU, és "un actiu" per a Unió, però "en la mesura que s'accepti la pluralitat democràtica i política, també de Catalunya pel seu compromís amb els valors democràtics, el respecte a la pluralitat i la llibertat d'expressió". Però no estalvia retrets quan avisa que amb la declaració "el consell de Barcelona de CDC demostra el seu sectarisme, la seva manca de respecte vers la discrepància i, sobretot, vers Unió i el seu president del comitè de govern".

Pel partit democristià, això no pot quedar així, i insta la direcció nacional de CDC a "reconèixer públicament que no comparteix la resolució presa en l'àmbit de Barcelona ciutat". Pelegrí no perd de vista que tant el secretari general de CDC, Oriol Pujol, com el secretari d'Organització, Josep Rull, van ser presents en la reunió del consell de federació de Barcelona de CDC, malgrat que no van votar. I recorda que Duran "ha estat sempre lleial a la federació de CiU, al president Mas i al programa electoral aprovat en els òrgans corresponents", que "reconeix explícitament el dret a decidir. "En canvi, la declaració del comitè territorial de Barcelona de CDC és un exemple de deslleialtat, no només a Duran, sinó també a Unió Democràtica, i no l'acceptem", afegeix.

"Unió no permet que es posi en dubte Duran"

En el comunicat, el dirigent d'Unió adverteix que el partit "no permetrà en cap cas que es posi en dubte Josep Antoni Duran i Lleida". Es dóna el cas que el comunicat s'ha fet públic hores després que el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, hagi llançat un toc d'atenció al seu propi partit perquè no es perdi en qüestions "secundàries" ara que Catalunya ha iniciat el procés d'autodeterminació. Precisament, Pelegrí clou el comunicat expressant la coincidència que "hi ha reptes de país més importants" que el debat intern "encetat per la Federació de Barcelona Ciutat de CDC", que, en qualsevol cas, "es tractarà internament dins dels organismes de CiU". Sonen timbals de batalla a CiU.

stats