Política 18/12/2015

Duran critica la "paràlisi" de la política catalana i s'erigeix com a solució

El cap de llista democristià assegura que el 20-D s'"obre una oportunitat" per Catalunya

Núria Orriols
2 min
EL DIA DEL PACTE INTERN  Duran el dia del consell nacional d’Unió que va acordar la posició sobre el 9-N.

BarcelonaMalgrat que la majoria d'enquestes segueixen sense donar representació a Unió, Josep A. Duran i Lleida ha insistit aquest divendres, darrer dia de campanya, en optar pels democristians com a "vot útil" enfront dels immobilistes -en al·lusió a PP, PSOE i C's que estan "en contra" del dret a decidir- i els independentistes. En una roda de premsa davant el Parlament de Catalunya ha denunciat la "paràlisi" de la política catalana per la manca d'acord entre les forces independentistes des del 27-S, que encara no han investit un president. "Des de les eleccions només s'han produït tres votacions, dues contra Artur Mas [la investidura] i una per desconnectar Catalunya d'Europa [en referència a la declaració de ruptura del 9-N]", ha considerat Duran acompanyat de la plana major d'Unió. Ha criticat les negociacions de CDC amb la CUP -considera que són un "frau electoral"- i ha asseverat que el progrés només s'aconsegueix des del "catalanisme dialogant" i no des del "pacte amb les forces polítiques antisistema".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els democristians consideren que després del 20-D s'"obrirà una oportunitat" per redefinir la situació jurídica i política de Catalunya en el si de l'estat espanyol i, en aquest context, Duran s'erigeix com la veu del catalanisme polític que Miquel Roca (CDC) va representar en el pacte de 1978 per edificar l'actual constitució espanyola. "Catalunya no pot perdre aquesta oportunitat", ha dit, mostrant-se convençut que s'obrirà el meló de la reforma constitucional.

Seguint la línia del que va defensar en el cara a cara amb el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, Duran ha dit que s'"està jugant amb els sentiments dels ciutadans" i que es porta Catalunya a la "frustració".

Pactes post-electorals

Duran no ha volgut entrar a valorar eventuals coalicions posteriors al 20-D. Preguntat per un govern entre el PP i el PSOE, el democristià ha dit que més enllà de les sigles cal veure els programes de govern i que, en aquest supòsit, ja es pronunciarà. "Depèn del que puguin projectar aquests pactes", ha considerat.

stats