FINANCES DEMOCRISTIANES
Política 15/12/2016

Unió, a un pas de la liquidació

L’administradora concursal elabora un informe preliminar en què constata la manca d’actius per pagar els 22,5 milions de deute

Núria Orriols
2 min
Unió, a un pas de la liquidació

BarcelonaUnió Democràtica de Catalunya, nascuda el 1931, és a un pas d’abaixar la persiana. Després que el jutge formalitzés el 13 de setembre passat l’acceptació del concurs de creditors per la impossibilitat de pagar 22,5 milions d’euros, ara l’administració concursal ha fet un pas més i ha elaborat un informe preliminar que avança la més que probable liquidació del partit. Segons ha pogut saber l’ARA, l’administradora de Deloitte ha fet arribar als creditors un informe en què es constata la manca d’actius per pagar el deute. “No hi ha prou garanties per afrontar la massa creditícia”, diu, segons asseguren fonts coneixedores de les primeres conclusions de l’administradora concursal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La major part dels creditors d’Unió són bancs. Per volum de deute, qui més diners ha prestat al partit són La Caixa (gairebé la meitat), Banco Santander, BBVA i Ibercaja. De totes les entitats, només el BBVA tindria garanties de cobrar els més de dos milions que li deu el partit. Aquest banc, que també és tenidor dels crèdits que l’antiga CatalunyaCaixa havia prestat a Unió per haver-la absorbit l’any passat, té preferència a l’hora de cobrar perquè els seus crèdits tenen garantia hipotecària, a diferència de la resta de préstecs bancaris, que són ordinaris.

El pagament d’aquests crèdits es resoldrien amb la seu que el partit encara té en propietat al carrer Nàpols de Barcelona. Segons fonts d’Unió, els actius també abastarien el pagament de l’acomiadament dels treballadors que, d’acord amb la informació concursal, arribaria a 400.000 euros. De fet, la llei marca que el pagament dels salaris als treballadors és el deute que s’ha de pagar després de l’hipotecari. La resta de préstecs, que els bancs van donar sense una garantia explícita, no es poden pagar amb el volum d’actius actual. Malgrat que aquest estudi preliminar ja avisa a la majoria dels creditors que no cobraran, encara no hi ha l’informe definitiu de l’administradora concursal. El document final, que s’espera de forma imminent, és el que es remetrà al jutge mercantil número 4 de Barcelona perquè decideixi sobre la liquidació del partit.

La fundació INEHCA

Malgrat que la radiografia econòmica d’Unió és demolidora, fonts consultades del partit es comprometen a seguir amb el “projecte polític” catalanista. Remarquen que ja preveien l’escenari de la liquidació i que la militància ja ha expressat la seva “voluntat” de configurar un nou partit si Unió queda liquidada. De fet, així ho va manifestar el consell nacional el 5 de novembre.

Els consultats insisteixen que l’espai “catalanista” i “humanista” existeix a Catalunya i que, sigui quin sigui el desenllaç del concurs, la intenció és seguir fent política. És aquí on s’assenyala la fundació INEHCA, vinculada orgànicament a Unió però lliure del concurs de creditors, com un espai per vehicular les idees democristianes.

stats