Política 20/12/2014

Unió veu la proposta de Junqueras com una "maniobra de distracció" i li atorga "credibilitat baixa"

Espadaler diu que si Esquerra no accepta la llista unitària s'haurà d'esgotar la legislatura 

Acn
2 min
El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, a Lleida, durant l'atenció als mitjans de comunicació / ACN

LleidaEl secretari general d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, demana que s'acabi com més aviat millor la incertesa sobre l'avançament electoral a Catalunya. Segons Espadaler, si Esquerra no accepta la llista unitària, el Govern hauria d'esgotar la legislatura. El dirigent d'Unió té clar el desacord entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. Per això els demana que no allarguin la disputa de forma indefinida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent democristià creu que la proposta del president d'ERC, Oriol Junqueras –oferir a Artur Mas la presidència si perd en unes eleccions anticipades en què hagin concorregut per separat–, és una "maniobra de distracció". Espadaler creu que els republicans defugen la llista unitària de Mas i ha convidat Junqueras a "reflexionar i a un punt més de rigor". En aquest sentit, ha entomat amb "perplexitat" la proposta perquè, ha recordat, en dues ocasions en què Mas es va imposar a les urnes ERC "no ho va respectar". Té "credibilitat baixa" que al·leguin ara que "tornaran a alterar el resultat majoritari a les urnes", ha recriminat el número 2 d'Unió.

Sobre les últimes enquestes d'intenció de vot, Espadaler alerta sobre el creixement de moviments populistes com Podem, que, assegura, posen en risc la governabilitat del país i suposen el sorgiment de posicions extremes. Pel que fa a l'aparició de Podem, creu que és positiva perquè "acaba amb el bipartidisme d'estat" però negativa perquè "ens aboca a una difícil governabilitat de futur". En tot cas, Espadaler constata que Catalunya i Espanya són dos països "sociològicament diferents" i que això ho mostra el fet que els partits catalans "recullen la pluralitat de sensibilitats".

Llista unitària o esgotament de legislatura

El secretari general d'Unió creu que les llistes separades amb un punt en comú, proposades per Esquerra en cas d'avançament electoral, "no donen resposta a la proposta del president Artur Mas, perquè no permeten la lectura nítida que demanava el president". Per això, Ramon Espadaler demana que si Esquerra no accepta aquesta premissa no es convoquin eleccions.

Debat tacticista pels pressupostos

Ramon Espadaler ha lamentat que en el debat dels pressupostos del 2015 "hi hagi hagut més visió partidista que de país". Segons el líder d'Unió, "els que posen accent a les qüestions socials no han apreciat que els pressupostos són moderadament expansius, defensors de l'estat del benestar, que recuperen espai perdut pels funcionaris, que recuperen inversions gens menors", i això és perquè, diu Espadaler, "ens hem instal·lat en un debat en què pesa mes el tacticisme".

El també conseller d'Interior no entén que Esquerra hagi retirat el suport parlamentari al Govern quan aquest ha complert un 70% del programa electoral en tan sols mitja legislatura, en un període en el qual s'ha complert amb la promesa de posar urnes per decidir el futur polític de Catalunya.

stats