CORRUPCIÓ MONÀRQUICA
Política 02/05/2012

Urdangarin intenta evitar la presó

Els lletrats del gendre del rei d'Espanya i del seu exsoci miren de buscar un pacte per reduir la pena. L'advocat de Diego Torres nega haver fet l'oferta però no desmenteix que l'acabi fent pròximament.

Pere Martí
3 min
ELS TRIPIJOCS JUDICIALS Urdangarin va haver d'entrar molts cops al jutjat de Palma, però ara intenta esquivar la presó amb un pacte entre advocats.

BARCELONA.La fiscalia va admetre ahir converses amb els advocats d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres per mirar d'arribar a un acord que els eviti entrar a la presó, segons van confirmar fonts del ministeri públic. Tant el lletrat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, com el del seu exsoci Diego Torres, Manuel González Peeters, han tingut converses informals últimament als passadissos dels jutjats amb representants de la Fiscalia Anticorrupció per mirar d'arribar a un possible pacte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El gendre del rei i el seu exsoci haurien ofert al fiscal un pacte per evitar la presó, segons publicaven ahir diversos diaris. L'acord implicaria reconèixer els delictes i fer un abonament d'uns 3,5 milions d'euros pels danys causats a les administracions. El duc de Palma hauria pres la iniciativa a través de persones del seu entorn per posar fi a la guerra que l'enfronta amb Diego Torres.

L'advocat de Torres, Manuel González Peeters, va negar haver fet l'oferta però no va desmentir que pugui buscar aquesta estratègia per evitar que el seu client vagi a la presó, si és declarat culpable. "Jo no he tingut cap reunió amb la fiscalia", va assegurar ahir González Peeters, i va insistitr a desmentir cap "acostament" al ministeri fiscal per arribar a un acord.

Aquest acord passaria, segons van explicar els lletrats al fiscal, perquè els imputats reconeguessin els delictes investigats en la peça del cas Palma Arena sobre l'Instituto Nóos per un suposat desviament de diners públics, que tornessin la quantitat presumptament malversada i que acceptessin una pena de 2 anys o menys que els evitaria l'ingrés a la presó.

Els acords de conformitat entre imputats i el ministeri fiscal van ser qualificats per la presidenta de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), Maria Moreto, com una pràctica "molt habitual", ja que el Codi Penal preveu les atenuants de reparació del dany -tornar els diners- i la confessió dels fets -reconeixement de l'autoria-. Moreto va explicar que si Urdangarin i el seu exsoci tornen els suposats diners defraudats a l'erari públic hi guanyaria tota la societat i, a més, s'aconseguiria en certa mesura "desencallar" el col·lapse dels jutjats, en aquest cas el de Palma. Tot i que els pactes judicials siguin habituals, segons els fiscals, la notícia del possible acord en el cas d'Urdangarin i Torres va provocar ahir les reaccions dels partits polítics. El president balear, José Ramón Bauzá, va avalar la possibilitat que qualsevol persona que hagi defraudat les arques públiques retorni "els diners que s'hagi pogut embutxacar". Des del seu punt de vista, "no hi ha d'haver diferències entre els uns i els altres" i si es confirmen els delictes, "s'han de tornar" els diners.

Per la seva banda, el portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, va demanar que s'aclareixi com més aviat millor el cas de suposada corrupció en què està imputat el gendre del rei, però no va voler entrar en les "estratègies" de la seva defensa perquè creu que són assumptes privats sobre els quals el seu partit "no té res a dir ni a objectar".

Esperpent

Des del PSOE, el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, es va limitar a manifestar que "un dels valors del republicanisme cívic és la submissió de tots els ciutadans a la llei", incloent-hi Iñaki Urdangarin. Per al coordinador federal d'IU, Cayo Lara, la justícia seria un "esperpent" si s'arriba a un acord, i va mostrar el desig que "no hi hagi cap tipus de mercadeig entre la Fiscalia i els presumptes delinqüents d'aquest cas, que es poden haver apropiat de recursos de la hisenda pública i de tots els ciutadans".

stats