EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 14/09/2012

Uribetxeberria esquerda la dreta

La llibertat del pres d'ETA malalt terminal ha fet una esquerda entre el PP i les associacions de víctimes, que hi veuen traïció. El govern espanyol es justifica amb la seva obligació de complir l'estat de dret.

Marc Colomer
3 min
SALUT VISIBLEMENT DEMACRADA L'estat de salut de Iosu Uribetxeberria ha empitjorat significativament des que a principis d'agost va ingressar a l'Hospital Donostia per ser tractat del càncer al ronyó i al cap. Però, en canvi, com reconeixia ahir un portaveu de la plataforma Herrira, està "anímicament millor perquè està amb els seus familiars i entorn". D'aquí un mes podria tornar a casa.

BARCELONA.El malson per al PP, atiat pel mateix govern de Mariano Rajoy, s'ha consumat. La sentència de l'Audiència Nacional espanyola que dimecres va concedir la llibertat condicional al pres d'ETA malalt terminal Iosu Uribetxeberria, malgrat els intents de la fiscalia d'impedir-ho, ha provocat una esquerda entre el PP i el mateix entorn social de les entitats de víctimes del terrorisme que ha alimentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, després de qualificar de "burla total" la decisió de l'Audiència, la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, es va reunir ahir amb el president de la sala penal del tribunal espanyol, Fernando Grande-Marlaska, i el jutge Alfonso Guevara. Durant la reunió Pedraza els va portar quatre exemplars del llibre Vidas rotas, un retrat de les 857 víctimes d'ETA. A més, els va lliurar una carta per als quatre magistrats de la sala penal de l'Audiència que van votar a favor de la llibertat condicional d'Uribetxeberria -condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara- per expressar-los el seu "dolor i indignació", informa Efe. En l'escrit, mostren el seu "abatiment" i "desolació" en veure que qui els ha de "protegir i aplicar la justícia contra els botxins, es posa al costat dels dolents".

També es va sumar a les crítiques contra el govern de Mariano Rajoy el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc (COVITE), que ahir no va dubtar a acusar l'executiu de "cedir a les pressions terroristes". El president de l'entitat, Cristian Matías, va sentenciar que l'esquerra abertzale ha "guanyat el pols" al govern.

Volen canviar la llei

La presidenta de l'AVT va anunciar ahir que han sol·licitat una reunió amb el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, per demanar un canvi en la normativa penitenciària que, de fet, és la que no ha deixat cap marge judicial per acabar concedint la llibertat condicional al pres etarra. El ministre Gallardón no va sortir del guió que ha imposat la cúpula del PP, i que avala també el PSOE: la llibertat d'Uribetxeberria pot agradar més o menys, però "en un estat de dret el que tothom ha de fer és acatar les sentències judicials". Gallardón ja va confirmar ahir que rebrà les víctimes de l'AVT, a qui vol intentar convèncer que el govern no tenia cap altra opció.

El cert, però, és que l'ala més dura del PP ha collat sense èxit el govern perquè obviés la llei -allò que el ministre Fernández Díaz va dir que hauria estat prevaricar- i allargués encara més el procés perquè, en qualsevol cas, fos un mandat judicial qui obligués a rectificar l'executiu. Consideren que aquesta operació hauria tingut menys cost polític per al PP. Al capdavall, però, la situació s'ha dilatat prou en el temps com perquè hagi posat el govern del PP en una autèntica contradicció davant la base social que ha engreixat amb el seu discurs en matèria antiterrorista abans d'accedir al govern i malgrat la fi d'ETA.

"Per què han allargat tant aquest procés si al final no volien fer cas de res?", clamava dimecres la mateixa Pedraza, que obviava, però, que des del 2008 la justícia ha excarcerat fins a 14 presos d'ETA greument malalts, comptant-hi Uribetxeberria. Ahir Pedraza va assegurar que dues víctimes d'Uribetxeberria havien hagut de ser hospitalitzades per atacs d'ansietat en conèixer la llibertat condicional. Es tracta de dues de les víctimes que pretenien fer vaga de fam si l'Audiència Nacional prenia aquesta decisió.

Uribetxeberria va abandonar la nit de dimecres a dijous l'habitació de l'Hospital Donostia en què estava reclòs i custodiat per l'Ertzaintza per passar a una habitació ordinària sense vigilància. El tractament contra el càncer l'obliga a seguir ingressat. La plataforma de suport als presos bascos, Herrira, va assegurar ahir que haurà de seguir ingressat "uns dies", malgrat que no va concretar quants.

stats