EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 19/08/2012

Uribetxeberria, l'endemà: "El procés està ben encaminat"

Iosu Uribetxeberria, a qui divendres es va concedir el tercer grau, va assegurar ahir que "el procés basc està ben encaminat". L'esquerra abertzale es va manifestar per exigir-ne l'alliberació.

O.m.
3 min
La plaça Euskadi de Bilbao es va omplir ahir amb centenars de manifestants per exigir l'alliberament immediat de Iosu Uribetxeberria i dels altres etarres malalts.

BARCELONA."El procés està ben encaminat i ara cal seguir així per aconseguir la solució que necessita Euskadi". Aquestes van ser les paraules de Iosu Uribetxeberria, pres d'ETA afectat per un càncer terminal, l'endemà que el ministeri de l'Interior li concedís el tercer grau penitenciari, el pas previ i necessari perquè el reclús, condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, pugui sol·licitar la llibertat condicional. El pres continuarà amb la vaga de fam que segueix des de fa onze dies, fins que l'Audiència Nacional el deixi marxar definitivament a casa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La brevíssima reacció d'Uribetxeberria, feta pública a través d'un portaveu d'Herrira -un col·lectiu de suport als presos d'ETA-, va coincidir amb una concentració a Bilbao promoguda pels partits signants de l'Acord de Gernika -l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Aralar i Alternatiba- en què van exigir al govern espanyol la immediata excarceració dels tretze presos en estat greu per malaltia. "El govern espanyol fa servir la política penitenciària com una eina de venjança contra els reclusos d'ETA", van denunciar Iosu Murgia i Sonia González, els representants de l'Acord de Gernika, al principi de l'acte, celebrat davant de centenars de persones.

Els encarregats de llegir el manifest també van assegurar que a Euskadi "no es respecten tots els drets dels ciutadans, com per exemple els dels presos polítics". Les intervencions dels participants van ser interrompudes en nombroses ocasions amb crits a favor de l'excarceració d'Uribetxeberria -traslladat des de l'1 de juliol a l'Hospital Donostia, on segueix ingressat-, de l'acostament de presos i de l'amnistia per als reclusos d'ETA.

Convocatòria urgent

La concentració d'ahir es va convocar després que Santiago Pedraz, jutge de l'Audiència Nacional, prohibís una manifestació convocada per Herria, també a Bilbao, per ahir al migdia. Pedraz va considerar que la marxa no només tenia l'objectiu "d'enaltir" un etarra, sinó que també pretenia defensar la lluita armada. El jutge, però, no va poder fer res per evitar l'acte dels signants de l'Acord de Gernika.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que divendres va reaccionar de manera enfurismada davant la concessió del tercer grau a Uribetxeberria, va reclamar al jutge Pedraz que no se celebrés la concentració d'ahir al migdia. El motiu: "Té el mateix objectiu que la marxa convocada per Herrira", segons l'AVT.

Davant la falta de temps, el magistrat va sol·licitar, a instàncies de la fiscalia, un informe a l'Ertzaintza per determinar si l'acte va servir per enaltir el pres d'ETA malalt. Si fos així, el jutge s'encarregaria de reclamar la identificació dels responsables. El departament d'Interior basc, però, no va emetre cap informació en aquest sentit.

Tot i això, nombroses furgonetes de la policia basca i fins i tot un helicòpter van vigilar de prop la concentració. Entre els assistents hi havia la candidata a les pròximes eleccions basques per EH Bildu, Laura Mintegi, i altres representants de l'esquerra abertzale com Maribí Ugarteburu i Tasio Erkizia -Bildu- i Maite Arístegui -diputada d'Amaiur.

Una nodrida representació que forma part de l'ambient preelectoral que es respira des que ETA, a l'octubre, va anunciar que deixava definitivament les armes. L'esquerra abertzale, segons les enquestes, pot superar el PNB. Un escenari inèdit a Euskadi.

La gestió dels presos no només serà un assumpte central en la campanya electoral, sinó que també amenaça de desgastar el govern de Mariano Rajoy, que ja ha estat acusat, per l'AVT, de cedir al "xantatge" dels presos d'ETA. Una organització de víctimes que, amb el PP a l'oposició, sempre havia estat al costat dels populars. I a l'inrevés.

stats