CAP Al 20-N
Política 31/08/2011

SI proposa una coalició a ERC per prioritzar la independència i usar només el català al Congrés

Uriel Bertran ja ha enviat el text per negociar l'acord a Puigcercós, Junqueras, Ridao i Bosch i, si els republicans accepten, espera afegir-hi més partits

Roger Tugas
2 min

BarcelonaDesprés que els seus adherits votessin a favor d'una coalició independentista per al 20-N, el secretari general de SI, Uriel Bertran, ha presentat avui la proposta concreta que ja han fet arribar a ERC i que, si rep una resposta positiva dels republicans, enviaran també a altres formacions com Reagrupament, les CUP o Democràcia Catalana. Si vol tancar primer un acord primer amb ERC perquè, "sense voler menystenir ningú", entén que "hi ha dos partits amb representació institucional" sobre els que hauria de pivotar l'aliança. Si no arriben a una entesa, la formació de Bertran no es presentarà a les eleccions per no "generar una imatge de fraccionament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de SI, resumida en una pàgina, inclou prioritzar la independència i la lluita contra l'espoli fiscal com a eixos de la coalició, l'ús exclusivament del català al Congrés, només participar en aquells debats que afectin directament els Països Catalans i els seus ciutadans i votar en contra del president espanyol i dels pressupostos estatals cada any. El text no especifica qui ha d'encapçalar la llista ni com es repartirien els llocs -Bertran ho considera secundari a "constatar la voluntat política" d'un acord- però sí que caldria consensuar una denominació electoral que podria anar seguida dels logos dels partits i estableix una fórmula per decidir el sentit del vot en cada debat en què es participi: en un primer moment, caldria un comú acord dels diversos partits de la coalició i, si no s'assolís, es votaria el posicionament en un referèndum electrònic en què participarien els respectius militants i adherits -com ja realitza actualment SI-.

Bertran ha anunciat que han fet arribar la proposta aquest matí al present i al futur presidents, Joan Puigcercós i Oriol Junqueras, i els dos possibles candidats al 20-N, Joan Ridao i Alfred Bosch, i espera poder realitzar una reunió ja aquesta setmana -tot i el procés congressual en què estan immersos els republicans-, atès que hi ha temps fins al 6 d'octubre per formalitzar una coalició. "Volem capgirar la política dòcil de persuadir i convèncer", va assegurar el secretari general de SI, qui vol "usar el Congrés per internacionalitzar la batalla política per a la independència de Catalunya i els Països Catalans". La proposta se circumscriu al Congrés i no és extrapolable al Senat, on SI no vol ser-hi, malgrat que també ha avançat que, "si no es pot formalitzar una gran coalició de la qual ERC és una peça fonamental", no es presentaran enlloc el 20-N. Tot i això, creuen que les condicions "són perfectament assumibles" i ha aventurat que amb Alfred Bosch com a candidat republicà seria més fàcil el pacte, per proximitat política i estratègica.

stats