Política 30/03/2016

Urkullu denuncia que es fa "una campanya gratuïta" a Otegi amb el debat sobre la seva inhabilitació

El lehendakari nega que el preocupi tenir de rival el cap de files de l'esquerra abertzale en les properes eleccions

Ara
1 min
Iñigo Urkullu, candidat del PNB, en un acte a Euskadi / EFE

MadridEl lehendakari Iñigo Urkullu ha denunciat aquest dimecres que el debat sobre la possible inhabilitació sobre Arnaldo Otegi, que ha sortit recentment de la presó després de sis anys, és una "campanya gratuïta" per al dirigent de l'esquerra abertzale. "Seria millor deixar aquesta qüestió. Si algú en el fons pensa que ha de recórrer [als tribunals], que ho faci, però sense fer una campanya gratuïta", ha aclarit el president basc durant un esmorzar informatiu a Madrid organitzat pel diari 'El Mundo' i recollit per Europa Pres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer seu, pot passar com en les eleccions municipals de l'any 2011, que poc abans dels comicis va arribar la sentència que habilitava les candidatures de Bildu després de "mesos de campanya gratuïta", ha considerat el lehendakari.

Tanmateix, Urkullu també ha negat que el preocupi tenir un rival com Otegi en les properes eleccions. A més, ha recordat que ell mateix es va manifestar en contra de la seva detenció el 2009 pel cas Bateragune, que l'ha mantingut a la presó en els últims sis anys. "Si Otegi és candidat, que ho sigui amb totes les conseqüències, que presenti un projecte, i d'acord amb aquest projecte, que la ciutadania triï", ha dit Urkullu.

Otegi va ser inhabilitat per l'Audiència Nacional per ocupar càrrecs públics fins a l'any 2021, no obstant això, els seus partidaris s'aferren a la doctrina del Tribunal Suprem segons la qual les sentències han d'especificar per a quins càrrecs públics en concret no pot ser elegit. Aquesta doctrina ja va servir perquè el parlamentari d'EH Bildu a la cambra de Vitòria, Iker Casanova, ocupés el seu escó malgrat estar també inhabilitat per a càrrec públic.

stats