Política 04/12/2016

Urkullu: "El concepte d'independència és del segle XIX: en un món globalitzat, és pràcticament impossible"

El lehendakari diu que les solucions plantejades pel Govern "potser no responen a la voluntat inicial" dels catalans de "modificar el model d'Estat"

Ara
2 min
Íñigo Urkullu

BarcelonaEl lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha assegurat que "el concepte d'independència és del segle XIX" i ha afirmat que "en un món globalitzat, la independència és pràcticament impossible". En una entrevista a 'El País', Urkullu ha dit que el nacionalisme que propugna el seu partit, el PNB, "és solidari" i pretén donar "més autogovern" a Euskadi però dins d'una "sobirania compartida". "El nostre nacionalisme no és aïllacionista ni excloent", ha sentenciat. Urkullu ha criticat en alguna ocasió la unilateralitat del procés català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president basc ha dit que no entén "el nacionalisme hegemònic" del PP i ha defensat el seu model nacionalista "cooperatiu", un projecte que no pot comparar-se amb el Brexit o el procés català, segons ha dit. Urkullu ha dit que les realitats basques i catalanes "són diferents". "Catalunya va plantejar una modificació del model d'Estat i en no haver-hi diàleg van aflorar solucions que potser no responen a la voluntat inicial", ha afirmat.

De fet, ha dit que estaria disposat a "ajudar" Catalunya en el marc de les declaracions de Barcelona i Santiago que CiU, el PNB i el BNG van acordar el 1998, és a dir, a empènyer per reconèixer que Espanya és "un estat plurinacional".

Sortu avisa que "no permetrà un nou frau" contra el poble basc

Les paraules d'Urkullu no han agradat gens a Sortu, i el seu portaveu, Arkaitz Rodríguez, ha advertit que l'esquerra abertzale "no permetrà que es torni a cometre un nou frau" contra el poble basc.

En un acte d'homenatge a Fidel Castro a Sant Sebastià, Rodríguez s'ha dirigit "tant a l'Estat com als del Partit del Negoci Basc" per dir-los que l'esquerra independentista "es prepara per a una nova batalla" amb "l'únic objectiu" d'arrancar el reconeixement de l'Estat que Euskal Herria és una nació, "no a efectes culturals o folklòrics, sinó a tots els efectes".

stats