Política 04/10/2017

Urkullu es posa a disposició de Juncker per fer de mediador entre Catalunya i l'Estat

El lehendakari del PNB aposta pel diàleg i per deixar els retrets entre els dos governs

Europa Press
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el lehendakari, Íñigo Urkullu

BilbaoEl lehendakari, Íñigo Urkullu, es va posar ahir a disposició del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per propiciar "una mediació europea", i va recordar que la UE "no s'ha construït intercanviat retrets i esgrimint els límits de la llei, sinó escoltant, entenent l'altre i construint amb ell".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del grup ALDE al Parlament Europeu, i representant 'jeltzale', Izaskun Bilbao, ha revelat aquest dimecres la iniciativa del lehendakari. D'aquesta manera Urkullu va reclamar a Juncker que incorpori a l'agenda el problema que es viu a Catalunya perquè l'estabilitat d'un estat membre "està en joc, i, en conseqüència, la de la mateixa Unió".

Bilbao ha reclamat formalment a la cambra de la UE que "la crisi catalana s'inclogui a l'agenda del pròxim Consell Europeu per propiciar una solució dialogada". En aquest sentit ha revelat al ple que el lehendakari es va posar a disposició de Juncker per propiciar una mediació europea.

El lehendakari seria una figura de pont entre el Govern i l'executiu espanyol. Com a partit nacionalista històric, el PNB manté una relació fluïda amb el PDECat, i en els últims mesos ha negociat amb el PP els pressupostos de l'Estat, l'aprovació dels quals s'ha ajornat per la situació política creada arran de l'1-O.

Aposta pel diàleg

En un comunicat, el PNB ha assenyalat que "la gravetat de la crisi i l'impacte que ha tingut la desmesurada intervenció policial a Catalunya" han propiciat que un debat que, en altres circumstàncies, hauria girat sobre les qüestions habituals de l'agenda europea, ara hagi registrat més d'una vintena d'intervencions procedents de diputats de molt diversos estats i centrada en aquest problema.

En aquest sentit, ha apuntat que "el denominador comú ha sigut apostar pel diàleg i, especialment, denunciar que la resposta policial de diumenge va vulnerar drets fonamentals reconeguts en la Carta Europea de Drets Fonamentals".

La formació 'jeltzale' ha destacat que el mateix president de la sessió, en aquest cas el vicepresident del Parlament, Rainer Wieland, ha contestat a un parell de diputats que han pretès impedir aquestes intervencions que "els intervinents estan demanant únicament que aquest assumpte s'inclogui en l'agenda del Consell" i que la qüestió "sens dubte s'hi abordarà".

stats