POLÍTICA
Política 23/03/2014

Urtasun (ICV) critica que Mas hagi "abandonat" espais d'influència a Europa

Insta el PSC a definir si pactarà amb el PPE o amb l'esquerra al Parlament europeu

Europa Press
2 min

BarcelonaEl candidat d'ICV a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha considerat un "gravíssim error" que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi "abandonat" espais tradicionals d'influència de Catalunya a Europa, com la política mediterrània i l'Euroregió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista d'Europa Press, ha lamentat que l'actual president de la Generalitat no jugui en aquests fòrums el paper que havien exercit els seus predecessors en el càrrec Jordi Pujol (CiU ) i Pasqual Maragall ( PSC ), que, al seu parer, havien impulsat el paper de Catalunya.

"Crec que la consulta ha de defensar-se, i això és important, però no es poden oblidar els espais tradicionals d'influència que tenim perquè això sempre ens havia donat molta força", ha argumentat Urtasun, que ha considerat un error desatendre aquests espais.

El candidat ecosocialista ha esgrimit que mitjançant aquestes plataformes Maragall va assolir una gran projecció exterior de Catalunya que l'actual Govern no ha mantingut: "Catalunya, sense ser un Estat, havia estat molt present a Europa i havia estat motor de construcció europea".

"Jo crec que això ara mateix Mas ho ha abandonat i que això és un gravíssim error", ha continuat Urtasun, que ha mostrat els seus dubtes també sobre la forma com es va gestionar l'enviament de cartes de Mas a diversos líders europeus per explicar-los la voluntat de celebrar una consulta d'autodeterminació a Catalunya.

Error diplomàtic

Ha apuntat que en diplomàcia és molt important saber com es gestionen les relacions amb els governs, pel que ha considerat que l'escàndol que, ha dit, es va suscitar al voltant d'aquestes cartes no va ser positiu: "Aquestes coses requereixen una mica més de 'finezza'".

Urtasun ha lamentat també que la Generalitat i el Govern central estiguin embrancats "en una guerra d'informes " pensada en clau interna en lloc d'afrontar amb serietat el debat sobre l'encaix de Catalunya a Espanya i sobre la voluntat de part dels catalans de celebrar una consulta.

Sobre si Europa ha d'actuar en el procés sobiranista si es mantenen escorades les posicions de la Generalitat i el govern espanyol, Urtasun ha opinat que "és molt aviat per dir-ho", i ha afegit que les institucions europees estan a l'espera que el diàleg entre els dos governs doni fruits.

Tot i que ha subratllat que el 'dret a decidir' serà clau per ICV a Europa i ha animat la resta de partits sobiranistes aa aconseguir el suport a la consulta dels candidats dels seus grups a presidir la CE, ha advertit que els ecosocistas no faran "una campanya de monocultiu".

"La millor manera com a catalans de participar a l'Europa de la integració és participar dels grans debats europeus", ha afirmat, i ha apuntat com a debats que els ecosocialistes volen tractar durant la campanya la necessitat de capgirar les polítiques d'austeritat i la lluita per preservar el estat del Benestar.

Per a aquests dos objectius , ha considerat necessari que els Verds europeus - grup en què està ICV - i l'Esquerra Unitària guanyin força en els comicis del 25 de maig i puguin condicionar les majories que es formin després per forçar un canvi de polítiques a Europa .

Per construir aquesta alternativa , Urtasun a emplaçat el PSC a concretar si el seu candidat a presidir la CE , l'actual president del Parlament Europeu , Martin Schulz , aspira a liderar Europa amb els vots del PPE o amb els de la esquerra

stats