PAÍS VALENCIÀ
Política 24/04/2016

València celebra l’ocàs del PP en la seva diada

Milers de persones demanen passos “més decidits” als governs del canvi

Salva Almenar
2 min
València celebra l’ocàs del PP en la seva diada

ValènciaMilers de persones es van manifestar ahir pels carrers de València en la commemoració de la diada del 25 d’Abril. La marxa, convocada per Acció Cultural, va reunir més persones que els últims anys -40.000 segons els organitzadors- i va tenir com a lema “Fem País Valencià”. Va esdevenir una crida als actuals governants a ser “més decidits” i fer “més passos endavant” per reconstruir un país malfet durant els últims 20 anys per culpa dels governs del PP, en paraules del president de l’entitat, Joan Francesc Mira.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tradicional manifestació del 25 d’Abril -diada que commemora la Batalla d’Almansa de 1707 i la pèrdua de l’autogovern- va tenir un caràcter més festiu i menys reivindicatiu que anys enrere. Si l’any passat la crida era a posar fi al govern del PP en les eleccions que se celebrarien un mes després, la manifestació d’ahir va servir per celebrar el canvi polític que es va produir el maig de l’any passat arreu del País Valencià. La presència de dirigents polítics valencians va ser molt inferior a la d’altres anys, mentre que l’esquerra independentista va guanyar pes dins de la manifestació, i hi va haver algunes cares conegudes, com la de la diputada de la CUP Anna Gabriel.

Si bé el manifest que va posar punt final a la manifestació va voler celebrar la fi del govern del PP a la Generalitat Valenciana, el text va llançar també un repte als nous dirigents. “Ens hem alleugerit de l’asfixiant sensació de respirar un aire enrarit però ara toca posar fil a l’agulla”, remarcava. A més, el text convidava els valencians a deixar de banda el lament i posar-se a construir “un país més culte, més just, més bonic”, on la cultura i la llengua pròpia tornin al lloc que els correspon.

La diada va acabar amb la celebració del concert Homenatge a València. La cita -a la Plaça de Bous després de 16 anys amb el PP vetant-ho- va aplegar desenes de cantants dels Països Catalans com Al Tall, Feliu Ventura, Lluís Llach, La Gossa Sorda o Cris Juanico i es va retre homenatge a l’expresidenta d’Òmnium Muriel Casals i al jove valencià Guillem Agulló.

stats