Política 26/09/2012

Vara i Monago, rivals a Extremadura, en plena "sintonia" contra l'autodeterminació de Catalunya

L'expresident extremeny (PSOE) i l'actual cap de l'executiu a la Junta (PP) acorden una posició comuna per tractar "sense complexos" aquest assumpte. "No es pot assumir com a normal el que no ho és", ha dit Vara

Efe
2 min
Guillermo Fernández Vara i José Antonio Monago, en una imatge d'arxiu / EFE

MèridaEl secretari general dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, va mantenir aquest dimarts a la nit una conversa telefònica amb el president de la Junta d'Extremadura, José Antonio Monago (PP), en què van acordar una posició comuna davant l'autodeterminació de Catalunya i a favor de la Constitució espanyola. Ho ha revelat avui el mateix Vara en una roda de premsa en què ha explicat que va trucar a Monago, després de conèixer que el president de la Generalitat, Artur Mas, havia plantejat l'avançament dels comicis a Catalunya perquè els ciutadans catalans puguin decidir a les urnes el seu "futur col·lectiu" com a poble.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Vara ha destacat la "sintonia" amb Monago davant l'autodeterminació de Catalunya, i ha defensat que cal tractar "sense complexos" aquest assumpte. "No es pot assumir com a normal el que no ho és", ha dit Vara, "ni ser còmplices" de les aspiracions sobiranistes "de determinats polítics catalans que es pensen estar en possessió de la veritat", ha conclòs.

El líder dels socialistes extremenys ha recordat que la Constitució es va fer, "precisament", per facilitar l'"encaix" de Catalunya a l'Estat espanyol i que el que molesta als nacionalistes és "el cafè per a tothom".

En aquest sentit, ha precisat que "si només tinguessin autonomia Catalunya, el País Basc i Galícia, aquestes qüestions no s'estarien plantejant", ja que el què molesta, segons el seu parer, és "la igualtat entre comunitats autònomes".

Fernández Vara ha defensat el concepte "federal" com "una unió de les diferències", però sota la idea de la igualtat, i ha plantejat que en el PSOE s'obri un debat per assumir una posició comuna i defensar-la.

En aquesta mateixa línia, ha assenyalat que "no passaria res", si després d'un diàleg i un acord entre totes les forces parlamentàries, es decidís reformar la Constitució per avançar cap a un estat federal, i ha recordat que la Carta Magna ja es va reformar fa un any per recollir el principi d'estabilitat pressupostària.

stats