POLÍTICA
Política 28/01/2011

Vidal-Quadras reclama “una reforma profunda” d'un Estat de les autonomies “fracassat”

L'eurodiputat del PP s'adhereix a les tesis que defensen una reforma de la Constitució

Acn
3 min
Aleix Vidal-Quadras/ ACN

SabadellL'eurodiputat del PP Aleix Vidal-Quadras s'adhereix a aquells que defensen una reforma de la Constitució per fer “una reforma de l'Estat de les autonomies” que, al seu judici, “ha fracassat”. Seria adient, ha posat com a exemple, “recentralitzar l'administració de justícia o l'educació”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot perquè les autonomies han fracassat en el seu objectiu de “construir un Estat que fos eficient i que optimitzés els recursos”. I, també, en controlar els partits nacionalistes, ara “més desgavellats que mai”. Vidal-Quadras ha posat com a exemple d'això les últimes declaracions de l'expresident Pujol. “No entenc aquesta conversió al radicalisme en aquesta fase ja avançada de la seva vida”, ha reblat.

L'Estat de les autonomies, ha opinat el vicepresident del Parlament Europeu abans de donar una conferència al Cercle d'Estudis de Sabadell, “necessita una reforma profunda; una revisió dels seus fonaments, que després de 30 anys de funcionament ha demostrat que no compleix els fins pels quals va ser creat”. I aquests eren dos, ha afegit.

D'una banda, perseguia la finalitat de “construir un Estat que fos eficient i que optimitzés els recursos i acostés en creixement i en nivell de renda les autonomies de menys renda a les de més renda”. “Això no ha passat”, ha considerat Vidal-Quadras.

“Els nacionalistes estan més desgavellats que mai”

D'altra banda, es volia que “els partits nacionalistes juguessin el joc net de la col·laboració amb la resta dels espanyols”. “Això no s'ha aconseguit; els nacionalistes estan més desgavellats que mai. Un exemple: les últimes declaracions fins i tot d'en Jordi Pujol, que era un dels assenyats i ara se'ns ha descontrolat”, ha indicat Vidal-Quadras.

L'eurodiputat ha insistit en les seves crítiques a les últimes opinions que Jordi Pujol va expressar sobre les relacions entre Catalunya i Espanya mitjançant un escrit i unes declaracions al debat sobre com internacionalitzar Catalunya organitzat per l'ACN.

“Conversió al radicalisme” de Pujol

“He quedat molt sobtat perquè no entenc aquesta conversió al radicalisme en aquesta fase ja avançada de la seva vida, que jo li desitjo tranquil·la, però veig que no la vol tenir tranquil·la”, ha reblat Vidal-Quadras.

I ha afegit que l'expresident, al seu parer, 'aquesta vegada cau en unes contradiccions realment sorprenents, perquè avui Catalunya té, després del nou Estatut i fins i tot després de la sentència del Tribunal Constitucional, benèvola, un grau d'autonomia que en les èpoques que ell era president de la Generalitat mai hagués pogut imaginar, que s'arribaria a això'.

Sobre aquest grau d'autonomia i la sentència, Vidal-Quadras ha insistit en demostrar la seva oposició: “Moltes persones a Espanya i a Catalunya, i jo sóc una d'elles, considerem que aquesta situació institucional i jurídica i constitucional de Catalunya en aquest moment ultrapassa clarament el que la prudència aconsellaria”, ha declarat.

Fotos del Valle de los Caídos i visita d'Anglada

Vidal-Quadras ha fet aquestes explicacions abans de fer una conferència al Cercle d'Estudis de Sabadell, un edifici que estava fortament custodiat pels Mossos d'Esquadra quan ha arribat l'eurodiputat. Un centenar de persones, la majoria d'elles d'edat avançada, l'han sentit en un local en les parets del qual pengen imatges de les activitats de l'associació, com per exemple un viatge a Madrid i Toledo que va incloure una visita al Valle de los Caídos, amb fotografia de grup a la porta del panteó de Franco.

Dues setmanes abans de les passades eleccions al Parlament, aquest mateix Cercle d'Estudis va rebre la visita del candidat xenòfob de Plataforma per Catalunya Josep Anglada, que hi va presentar un llibre seu contra l'Islam.

stats