28/02/2015

Vidal valora una oferta d’ERC per ser número 2 a la llista de Barcelona

2 min
L’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo i el jutge Vidal a l’acte de suport al magistrat.

BarcelonaApartat durant tres anys de la judicatura després d’haver-se declarat autor d’una proposta de Constitució catalana -una decisió que va dividir un ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) afí al PP-, Santiago Vidal va donar per fet ahir el seu salt a la política. L’endemà que l’òrgan de govern dels jutges li apliqués la màxima pena prevista en cas de suspensió, el magistrat va rebre l’escalf de la societat civil -s’ha convertit en un referent del sobiranisme, tant pel treball desinteressat com per les represàlies de l’Estat- i va dibuixar el seu futur, vinculat a la construcció de l’estat propi. Ja ho havia apuntat quan dijous va rebre la resolució de Madrid, però ahir Vidal va revelar que ha rebut una oferta en ferm d’ERC per ser el número 2 a la llista d’Alfred Bosch a l’Ajuntament de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge ha donat suport públicament als republicans i se n’ha declarat votant habitual, tot i que també és membre de Procés Constituent -una formació que integra la coalició Barcelona en Comú, liderada per Ada Colau-. Per acompanyar el cap de llista, ERC ja havia sondejat l’antic líder del grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí, que ara exerceix de portaveu de Moviment d’Esquerres (MES), que agrupa els socialistes crítics. En declaracions a El món a RAC1, Vidal va anunciar que prendrà una decisió definitiva en relació a l’oferta formulada pel mateix Bosch en els pròxims quinze dies, tot i que va admetre que la proposta li resultava atractiva.

El magistrat va detallar que comparteix amb l’alcaldable dels republicans a Barcelona “el fet de ser independents”, així com un projecte per a la capital catalana que el “motiva”. També va apuntar que no havia mantingut contactes amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, tot i que va assegurar que està obert a parlar-hi sobre projectes de futur per a la ciutat. Vidal va detallar que últimament ha conversat amb dirigents d’ERC, CiU, la CUP i ICV. En la concentració de suport d’ahir davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no hi havia, però, cap dirigent de la federació. En canvi, sí que n’hi havia de republicans i ecosocialistes.

“Fills i hereus” del franquisme

Protagonista de la jornada, Vidal va reflexionar sobre la resolució del CGPJ. En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, va qualificar la institució d’“òrgan polític”, va lamentar les ingerències de l’Estat a la judicatura i va subratllar que ara a Espanya “manen els fills i els hereus” del règim franquista. Vidal, que es va mostrar convençut que en algun moment s’haurà de trencar amb la legalitat espanyola, va afirmar que si d’aquí tres anys Catalunya és un estat independent, tornarà a ser jutge, però “de la República” catalana, i es va postular per a conseller o ministre de Justícia d’un eventual estat propi. El jutge va confirmar que recorrerà la suspensió davant del Tribunal Suprem.

stats