Política 26/02/2015

Vidal recorrerà al Suprem la suspensió per tres anys perquè hi veu motius "ideològics i polítics"

El magistrat suggereix que concorrerà a les eleccions municipals en alguna llista sobiranista a l'Ajuntament de Barcelona i admet haver votar ERC i ICV

Agències
3 min
El jutge Santiago Vidal, avui, esperant la decisió del Poder Judicial sobre el seu expedient disciplinari / PERE VIRGILI

BarcelonaEl jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha interpretat aquest dijous la seva suspensió de tres anys per participar en l'esborrany d'una Constitució catalana com una decisió adoptada per motius "ideològics i polítics en lloc de criteris jurídics" que "res tenen a veure amb el dret". Per això, ja ha anunciat que la recorrerà al Tribunal Suprem perquè revoqui la decisió i, almenys, la suspengui cautelarment mentre estudiï el recurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vidal ha dit que els jutges tenen llibertat d'expressió, com qualsevol ciutadà, i que no es penedeix d'haver participat en la redacció del text constitucional, cosa que tornaria a fer. Per Vidal, el CGPJ li ha posat el segell de "desafecto al regimen", com passava durant el franquisme.

En declaracions als passadissos del Palau de la Justícia, des d'on ha esperat la decisió del CGPJ, Vidal ha afirmat que es dóna uns dies de reflexió per decidir la seva dedicació els tres anys vinents, però ha avançat que treballarà des de fora dels tribunals de justícia en la "construcció jurídica del nou país", de manera que es podria prestar a les pròximes cites electorals.

Concretament, Vidal ha assegurat que té sobre la taula "dos o tres propostes" per concórrer a les eleccions i que els seus únics requisits per fer-ho són figurar a la llista com independent i que la seva presència sigui "consensuada amb la majoria de les forces sobiranistes", atès que ell podria ser una "figura transversal". El magistrat, que cessarà com a jutge dimarts que ve, el 3 de març, ha anunciat que donarà a conèixer el proper 15 de març la seva dedicació futura. No ha volgut concretar més, però davant les preguntes dels periodistes sobre si concorreria a les autonòmiques del 27-S, ha apuntat: "També hi ha les municipals del maig".

Mas és el "millor president de la democràcia", però ha votat ERC i alguna vegada ICV

La primera entrevista de Vidal després de la decisió del CGPJ ha estat a El Punt Avui TV, des d'on Vidal ha anat concretant quin serà el seu destí després de deixar l'Audiència de Barcelona la setmana que ve. Sembla bastant clar que Vidal concorrerà a les eleccions, tot i que encara és una incògnita saber si serà a les municipals o a les plebiscitàries i també a quin partit donarà suport. Ha admès que té fins a cinc propostes sobre la taula que ha de valorar.

El que sí que ha dit és que "Mas és el millor president que hem tingut en democràcia", mentre que del líder d'ERC ha dit que és "molt més proper". De fet, Vidal ha admès haver votat bàsicament ERC i alguna vegada ICV. Ara bé, ha reconegut que el seu desig és que tant a Barcelona com a Catalunya és que Convergència i ERC governin en coalició. El magistrat s'ha mostrat "optimista" amb el desenllaç d'un procés independentista "complicat" com el català.

Vidal s'ha mostrat "indignat i decebut" pel "sectarisme ideològic" dels tres poders de l'Estat -l'executiu, el legislatiu i el judicial-. "Desitjo que els espanyols se n'adonin i a les generals facin el que puguin per canviar-ho", ha sentenciat.

Espera que obri els ulls als indecisos

Vidal ha acabat el dia al programa '.Cat' de TV3, on ha negat ser "màrtir o heroi" de Catalunya. Ha afirmat que espera que la decisió del CGPJ "hagi acabat amb els indecisos que encara pensen que hi ha alguna possibilitat d'entendre'ns amb l'Estat". Vidal ha criticat que es prohibeixi "alguna cosa tan elemental" com és opinar com volem que sigui un eventual Estat català.

Sobre els motius que han dut el poder judicial a suspendre'l durant tres anys de sou i feina, Vidal ha afirmat que el motiu de "ser infidel a la Constitució" no l'acaba d'entendre. "La promiscuïtat jurídica és un calaix de sastre on hi cap tot", ha opinat, i ha afegit que dubta que estigui prohibit que un jutge "faci conferències o escrigui durant el seu temps lliure". "El problema no és què faig, sinó sobre què ho faig", ha resumit.

Vidal ha confirmat que li agradaria "molt" ser ministre de Justícia en una Catalunya independent. Ha confirmat trobades amb Mas, Junqueras, Fernàndez i un representant d'ICV.

stats