Política 03/07/2017

Vila reconeix que el caràcter vinculant de l'1-O l'aportarà la participació

Admet "dicrepàncies ideològiques" entre els consellers d'ERC i el PDECat i subratlla que, ara per ara, els únics imputats i condemnats corresponen només a una de les parts del Govern

Aleix Moldes
3 min
El conseller de Cultura, Santi Vila, en el fòrum Barcelona Tribuna

BarcelonaLa participació en el referèndum de l'1 d'octubre serà determinant per atorgar-li caràcter vinculant. És l'opinió del conseller de Cultura, Santi Vila, que després que el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, hagi afirmat en una entrevista a 'El Punt Avui', que "probablement" el Govern no podrà fer el referèndum i haurà de fer un altre 9-N, ha dit que l'important no és la fórmula sinó aconseguir la participació de la gent. "Si aconseguim el compromís de la ciutadania, això serà inapel·lable internament i externament. Si ens quedem curts, ho haurem de reconèixer", ha reconegut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Vila, la forma com es presenti la votació no és la qüestió més rellevant, sinó la quantitat de gent que dipositi paperetes a les urnes. "Que els ciutadans puguin votar és irrenunciable. Ara, admeto que hi ha moltes solucions, d'ordre molt divers. No soc una persona dogmàtica", ha insistit.

Catalunya està en una posició de "feblesa" respecte de l'Estat, ha reconegut el conseller de Cultura, que considera que qui s'hauria de moure ara és el president espanyol, Mariano Rajoy. El primer pas seria una reunió amb Carles Puigdemont per acordar "els termes en els quals els catalans han de votar". Com que dubta que aquesta trucada arribi, Vila manté el compromís i la "lleialtat" al referèndum i està convençut que el Govern farà tot el possible per convèncer la ciutadania que l'1-O ha d'anar a votar. "Si algú ha quedat en la intempèrie en aquest moment som els moderats, la gent tranquil·la que haguéssim segut a negociar per poder votar de forma ordenada i ajustada a dret", ha afegit.

Dins del consell executiu, Vila no ha "percebut mai cap tipus de diferència" entre els consellers pel que fa al referèndum, tot i que ha admès que hi ha "diferències ideològiques" entre els consellers d'ERC i els del PDECat. A més, ha criticat els que insinuen una "manca de compromís" del PDECat amb l'1-O i els ha recordat que, ara per ara, els únic imputats i condemnats pel Procés són només d'una banda del Govern. "Aquest és el nostre full de serveis", ha destacat, abans de subratllar que ell, personalment, està "molt compromès amb el president Puigdemont".

Ha insistit que "és natural" que hi hagi tensions entre ERC i el PDECat: "No tenim el mateix projecte polític. Entre la visió de Junqueras i molts altres consellers les coincidències són descriptibles, i les diferències són les mateixes que puguem tenir amb quadres del PSC o Cs", ha apuntat.

El discurs inicial de Vila s'ha centrat en una anàlisi dels populismes (el de Barcelona és el paradigmàtic, segons ell), però les preguntes s'han dirigit cap a les paraules de Baiget. El conseller de Cultura ha evitat referir-s'hi directament, però sí que ha reconegut que a un polític no li pertoca parlar "en termes patrimonials" sinó que s'ha de centrar en els afers polítics. Baiget ha reconegut a 'El Punt Avui' que està disposat a anar a la presó per garantir el referèndum, però no a comprometre el seu patrimoni familiar.

Ni la CUP ni Comin han canviat el model "d'estat del benestar"

Vila no abandonarà el Govern si, en lloc d'un referèndum, l'1-O es converteix en un 9-N. Només hi ha una línia que no està disposada a traspassar. "El que em faria abandonar el Govern és que treballéssim al dictat de la CUP", ha indicat. La legislatura actual comença, de fet, amb el "pecat original" d'acceptar que la CUP de "l'extremisme i el populisme" es convertís en el soci principal del Govern. Vila, partidari d'haver repetit les eleccions del 27-S, encara no entén com es va acceptar el veto a Artur Mas per part de l'esquerra anticapitalista.

Més enllà d'això, ha reconegut que durant l'últim any i mig el Govern no s'ha prodigat a l'hora de fer lleis i que el Procés ha centrat l'acció de l'executiu. "És una legislatura condicionada pel bé superior", ha remarcat. En tot cas ha celebrat que, malgrat els intents de la CUP i d'algun conseller (en clara referència al de Salut, Antoni Comin), el model d'estat del benestar s'ha mantingut "intacte". "Hem permès soroll, gesticulacions i resolucions del Parlament. Fins i tot declaracions d'un conseller dient que faria tal cosa, però no hi ha cap factura real. Arribarem al final de la legislatura amb el nostre estat del benestar impecable", ha subratllat. Els concerts en el model educatiu i sanitari són les dues qüestions de les quals ha parlat Vila. "No s'ha tocat ni un concert", ha insistit.

stats