CONSULTES SOBRE LA INDEPENDÈNCIA
Política 03/04/2011

Votar o no, qüestió de president

Núria de Gispert no votarà en la consulta popular sobre la independència. Ho ha dit amb tota claredat aquest diumenge. En pocs dies s'ha aclarit la posició dels presidents vius, excepte Pasqual Maragall, respecte del referèndum

Redacció
2 min
Heribert Barrera i Joan Rigol, votant en la jornada de vot anticipat de la consulta sobre la independència a Nou Barris / BCN DECIDEIX

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Núria de Gispert (de CiU, per UDC), no votarà, ni presencialment ni anticipadament, en la consulta sobre la independència que se celebra el 10-A a Barcelona. Amb aquest anunci, que De Gispert ha fet aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Informació, queda fixada la posició de tots els presidents vius del país, excepte Pasqual Maragall, que encara no s'ha pronunciat. Tanmateix, Maragall s'ha mostrat diverses vegades favorable a organitzar, fins i tot, un referèndum oficial d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Gispert ha assegurat que respecta la posició d'Artur Mas (CiU, per CDC). Estant en la mateixa situació que ella, en un càrrec institucional d'alt nivell, ha actuat de manera diferent: ha decidit votar i anunciar-ho un cop dipositada la butlleta, anticipadament i discreta, a l'urna que hi ha a la seu d'Òmnium Cultural. Mas va argumentar que aquesta decisió l'havia pres com a ciutadà i no com a president. De Gispert, en canvi, manté que ella no se sent capaç de desdoblar-se i que "com a presidenta del Parlament" considera que no ha d'anar a votar en aquesta consulta no oficial.

Pel que fa als expresidents de la Generalitat, se sap que ja ha votat Jordi Pujol, que ho va anunciar a Catalunya Ràdio dijous, i que José Montilla (PSC) no participarà en la consulta. De fet, el socialista ha acusat Artur Mas de fomentar la "divisió" per haver votat. El cas de Maragall queda pendent, i podria participar-hi o no en funció de com sigui el seu estat de salut aquesta pròxima setmana i el dia de la votació.

Els expresidents vius del Parlament ja han votat tots tres: ho va fer Ernest Benach (ERC) el 25 d'abril, quan encara estava en el càrrec com a segona autoritat del país. Va participar en la consulta de Reus, on està empadronat. I la setmana passada van votar Joan Rigol (UDC) i Heribert Barrera (ERC). Hi van anar junts, durant la jornada de vot anticipat que Barcelona Decideix va organitzar a Nou Barris. En aquest cas, hi ha una fotografia que els mostra a punt de dipositar la seva papereta a l'urna.

stats