PAÍS VALENCIÀ
Política 30/06/2015

Ximo Puig conforma un govern amb un fort caràcter valencianista

El president escolta Compromís i entrega la cartera d’Educació a un professor pròxim a Escola Valenciana

Salvador Almenar
3 min
UN CONSELL QUASI BICÈFAL
 Ximo Puig sap que haurà de compartir el protagonisme amb Mónica Oltra.

ValènciaMalgrat que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, no va poder tancar definitivament el seu govern fins poques hores abans de comparèixer davant dels mitjans de comunicació, finalment va poder anunciar ahir els noms dels seus consellers tal com tenia previst des de feia alguns dies. Tot just vint-i-quatre hores després de prometre el càrrec a les Corts Valencianes, Puig va donar a conèixer quines seran les persones que formaran el seu govern, que tindrà un fort caràcter valencianista. Uns consellers que avui prendran possessió del càrrec per demà mateix poder celebrar la primera reunió de govern, en la qual el president té previst nomenar el segon escalafó del Consell i adoptar les primeres mesures per superar “la triple crisi, política, econòmica i social”, que pateixen els valencians.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i les dificultats que hi ha hagut entre el PSPV i Compromís -i dins de la coalició entre els partits que la integren- per consensuar alguns noms del nou govern valencià, Puig es va mostrar satisfet per la composició d’un executiu que, segons va dir, suposa una “aliança entre generacions” i està format per “persones honrades”. El president va assenyalar que tant ell com la líder de Compromís i vicepresidenta, Mónica Oltra, han elaborat un govern “compromès amb el gir social” que reclama la ciutadania, que “posa la igualtat com a element fonamental”, que “lluitarà contra la corrupció” i que per sobre de tot tindrà com a principal objectiu “millorar la qualitat de vida de les persones”.

Els encarregats de mirar de fer realitat aquest ambiciós objectiu seran nou consellers que, juntament amb el president, hauran de veure la manera d’implantar, amb una Generalitat fortament endeutada i que rep un finançament de l’Estat insuficient, les mesures acordades en el pacte de govern subscrit entre el PSPV, Compromís i Podem. Malgrat que l’objectiu de Ximo Puig és que el seu govern actuï com un executiu monocolor -s’han implementat mesures com que per sota de cada consellers hi hagi un alt càrrec del partit contrari-, el cert és que, al marge de la presidència de la Generalitat, hi ha quatre departaments que estaran sota l’àrea d’influència dels socialistes i cinc que estaran al voltant de l’òrbita de Compromís.

Per sota de Ximo Puig hi figurarà Mónica Oltra, que serà la vicepresidenta i portaveu. També dirigirà la conselleria de Polítiques Inclusives i Igualtat. La resta de consellers a proposta de Compromís són Rafael Climent, que ocuparà la cartera d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació; Manuel Alcaraz, que dirigirà la conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació; la independent Elena Cebrián, que serà consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i Vicent Marzà, que serà el responsable d’Educació, Cultura i Esports.

Polítiques valencianistes

El nomenament de Marzà va ser un dels més destacats, atesa la seva estreta vinculació amb l’entitat Escola Valenciana. Tenint en compte la situació econòmica i financera de la Generalitat, el titular d’Educació pot convertir-se en una de les persones més destacades del nou govern, ja que serà probablement qui tindrà més marge d’actuació. Mentre que la política econòmica dependrà de les decisions de Madrid i Brussel·les, en Educació Vicent Marzà tindrà competències quasi plenes per fomentar el seu model d’ensenyament i implantar les mesures necessàries per garantir i millorar l’ensenyament públic i en valencià. La presència al Consell de dos membres del Bloc com Marzà -que també tindrà les competències de Cultura- i Rafael Climent -al capdavant d’Economia- garanteix la sensibilitat valencianista del nou govern i els equilibris al partit, atès que Marzà és de l’anomenat corrent renovador i Climent pròxim a la direcció actual del Bloc.

El PSPV va decidir barrejar experiència política i professional en la tria dels consellers. El titular d’Hisenda i Model Econòmic serà el degà d’economia de la Universitat de València, Vicent Soler; la consellera de Sanitat i Salut Pública serà Carmen Montón, membre de l’executiva del PSOE; la d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, la diputada del PSPV al Parlament valencià María José Salvador; i la titular de Justícia, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques serà l’exportaveu del Consell General del Poder Judicial Gabriela Bravo.

stats