Política 10/08/2017

Ximo Puig modificarà "algun aspecte concret" del decret de plurilingüisme "si no s'ajusta a la llei"

En una entrevista a Europa Press, el president de la Generalitat Valenciana recorda que el seu decret se sustenta sobretot "en informes d'experts"

2 min
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el decret de plurilingüisme és "correcte" i "no ha sigut una invenció política partidista", però "si hi ha algun aspecte concret del decret que no s'ajusti a la llei" es "modificarà" perquè l'"objectiu irrenunciable" és que tots els alumnes sàpiguen castellà, valencià i anglès.

En una entrevista concedida a Europa Press, el cap del Consell ha indicat que la normativa de la conselleria d'Educació -que ha sigut suspesa cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV), que ha obligat a aplicar l'anterior normativa del PP- se sustenta sobretot "en informes d'experts" i "no a través de la dinàmica pròpia d'una concepció política".

"Hem fet un decret que en aquests moments té alguna contraindicació per part d'alguna instància jurídica", ha reconegut, al mateix temps que ha destacat que des de la Generalitat volen que la justícia "finalment determini quin és el problema".

El president ha subratllat que l'executiu valencià acceptarà "en qualsevol cas la decisió judicial". No obstant això, no renunciarà "al principi d'igualtat d'oportunitats ni a la concreció que significa en el camp lingüístic que els nens sàpiguen castellà, valencià i anglès", ha asseverat.

Segons Puig, l'educació pública valenciana parteix "del fracàs del PP", que quan ha deixat la Generalitat "va deixar una 'photo-finish'" en la qual un 6% dels nens valencians saben anglès, un 36% valencià i més d'un 90% castellà, la qual cosa denota "un dèficit fonamental" en anglès i "un de molt important" en la llengua pròpia.

En aquest sentit, veu necessari i "possible" que els alumnes estiguin capacitats en aquestes tres llengües, la qual cosa suposarà "una garantia de major igualtat d'oportunitats".

D'altra banda, preguntat per les decisions del govern espanyol de recórrer el decret de l'ús del valencià en l'administració o mesures com la sanitat universal, Puig ha considerat "increïble" i "inhumà" que l'executiu de Mariano Rajoy estigui en contra d'aquestes mesures i que al País Valencià "desaparegui el copagament per a aquelles persones amb menys rendiment econòmic".

stats