Política 05/04/2011

Zapatero confirma que no avançarà a Catalunya els diners del fons de competitivitat

El president del govern espanyol avisa al president de la Generalitat que "governar és elegir"

Joan Rusiñol
2 min

MadridJosé Luis Rodríguez Zapatero no accepta l'ultimàtum del president de la Generalitat, Artur Mas, que ja ha avisat que no pot complir amb un any l'objectiu de dèficit marcat pel Consell de Política Fiscal i Financera. El president del govern espanyol assegura que no pensa "alterar les regles del fons de competitivitat". Ha estat la resposta contundent a la pregunta del portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, que li feia l'oferta de poder compatibilitzar aquests ingressos als comptes pel 2011. Zapatero s'ha mostrar inflexible i li ha dit que els diners es liquiden el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu espanyol s'ha negat, doncs, a negociar la possibilitat d'avançar aquests 1.350 milions i ha recordat al president de la Generalitat, Artur Mas, que la responsabilitat de complir l'objectiu de dèficit de l'1,3% aquest any és una feina estrictament del govern de Catalunya, si bé ha ofert "diàleg i col·laboració". Ara bé, també ha posat en valor el nou sistema de finançament i avançat que, segons els seus números, aportarà 3.900 milions més l'any 2013. A més, ha alertat la Generalitat de la conveniència de fer públic que no pot complir els límits marcats per llei perquè "això no beneficia la solvència, forta, de les finances de Catalunya".

Vilajoana ha admès que ja es "temia" el discurs de Zapatero però ha reiterat que el govern d'Artur Mas no està disposat a anar més enllà del 10% de la retallada i que no pensa posar en perill l'Estat del benestar. A més, li ha recordat que, si Catalunya té aquests problemes ara, és en part pels comptes que va presentar el govern tripartit i que l'executiu de Madrid va avalar i pel dèficit fiscal crònic que pateix Catalunya i que se situa entre el 8 i el 9% del PIB.

stats