Política 26/11/2011

Zapatero admet que el PSOE està "ferit" i reclama un "debat robust" als seus companys

Agraeix "l'esforç" de Pérez Rubalcaba durant la campanya i carregar amb la responsabilitat de la derrota, admetent errors de "gestió i comunicació"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit avui, en un discurs en obert al Comitè Federal dels socialistes, que la derrota del 20-N s'explica pels efectes "singularment" durs de la crisi econòmica però també per "errors de gestió i comunicació". Ha admès que no van saber explicar bé i contextualitzar les retallades del maig del 2010. "No hi havia alternativa", ha confessat. En canvi, ha elogiat la tasca del candidat Rubalcaba durant la campanya i ha agraït el seu "esforç", uns elogis que després li ha retornat el candidat. Rubalcaba li ha reconegut la "coherència" per posar els "interessos del país per sobre dels partidistes", malgrat que això els hagi costat una derrota històrica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha admès que el PSOE és avui un partit "ferit" però ha reclamat als seus companys que es posin a treballar per ser de nou una alternativa real de govern, posant l'accent en la necessitat de demostrar que saben "gestionar l'economia i crear ocupació". Per això, ha apel·lat a un "debat robust" al 38è Congrés del partit, que es farà del 3 al 5 de febrer a Sevilla. L'encara secretari general dels socialistes ha admès que són "temps particularment difícils" però que ningú com ells han deixat tanta "petjada" en la construcció de l'Espanya actual.

Avui, molts dels dirigents que formen part del màxim òrgan entre congressos ha volgut apostar obertament per cap dels candidats que apareixen a totes les travesses: Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón. La majoria s'ha limitat a demanar que sigui un conclave tan obert com sigui possible, amb totes les garanties democràtiques perquè tots els militants que superin els requisits puguin presentar sense problemes la seva candidatura. L'objectiu del PSOE és esquivar el fantasma d'una elecció per aclamació que pugui donar sensació de tancar en fals les conseqüències de la derrota del 20-N. La direcció aposta per dissenyar un Congrés com el del 2000, quan Zapatero va ser escollit secretari general, competint contra tres candidats més.

stats