Política 27/07/2011

Zapatero vol un Consell de Política Fiscal "constructiu"

El president del govern espanyol torna a exigir responsabilitat a les comunitats autònomes per complir amb el límit de dèficit

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que es reunirà aquesta tarda a Madrid serà la fotografia del nou poder autonòmic en mans del PP. Les comunitats autònomes governades per la dreta s'han coordinat per posar sobre la taula les seves exigències, sobretot la reclamació de més temps per tornar els diners que l'Estat va avançar de més a les comunitats. Conscient d'aquest setge conservador, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha avisat el PP que vol una reunió "constructiva". "Sé que les circumstàncies no són fàcils per a ningú, però tots hem de complir amb la nostra responsbilitat", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha reiterat que la vicepresidenta Elena Salgado proposarà un norma de "sostre de despesa" a les autonomies, en sintonia amb la que aplicarà als comptes de l'Estat i dels ajuntaments. El president espanyol, que compareix al Congrés per explicar l'última reunió de l'eurozona, ha assegurat que el seu executiu complirà amb els objcetius de dèficit perquè "la confiança en el marc de la zona euro és encara ben fràgil".

Eleccions anticipades?

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha tornat a fer una esmena a la totalitat a la gestió econòmica del govern del PSOE. Rajoy ha reclamat de nou eleccions anticipades i ha acusat Zapatero de malbaratar l'època de vaques grasses de la primera legislatura. Pel líder del PP, Zapatero va de rectificar per ordre de Brussel·les, que va situar Espanya "en règim de vigilància" i ha acusat el president espanyol de fer retallades "a cops de destral" en comptes de fer servir "el bisturí".

En nom de Convergència i Unió, el diputat Josep Sànchez Llibre ha assegurat que a ells no els "preocupa la data de les eleccions", sinó la capacitat d'acabar les reformes estructurals pendents. Pels nacionalistes catalans, hi ha deures pendents: abordar la negociació col·lectiva per "generar confiança i llocs de feina"; noves mesures per crear ocupació, i un pla de xoc contra l'atur a curt termini. Per això, Sànchez Llibre ha conclòs que si el govern del PSOE s'hi veu capaç, "endavant. En cas contrari, el millor que es pot fer és convocar eleccions ràpidament per no perdre el temps".

stats