Política 11/03/2014

Zapatero confirma que no ha estat convidat a la missa de l'11-M però hi resta importància

Rouco Varela afirma que els terroristes perseguien "obscurs objectius de poder"

Joan Rusiñol / Efe
2 min
Rajoy, Sáenz de Santamaría, Fernández Díaz i Gallardón, entre les autoritats a l'Almudena / EFE

MadridL'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez ha confirmat a l'ARA que no ha estat convidat oficialment a la missa de record i homenatge a les víctimes de l'11-M. "No he rebut res", ha afirmat, si bé ho ha qualificat com un tema "menor". Per l'exmandatari, ara l'important és "honorar" les víctimes i estar al costat de les seves famílies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte tampoc hi ha assistit l'expresident José María Aznar, que és de viatge a Guatemala. Pels organitzador de la cerimònia l'objectiu era unir els actuals representants institucionals.

La cerimònia ha estat presidida per la família reial i les autoritats de l'Estat. El cardenal Rouco Varela, que ha oficiat la missa, ha homenatjat les víctimes.

En la seva homilia davant els gairebé 900 assistents a aquesta cerimònia fúnebre a la catedral de l'Almudena, el cardenal arquebisbe de Madrid ha reflexionat també sobre la fi del terrorisme i ha advertit que "cal estar obert al perdó sempre, encara que només es pugui fer efectiu quan es mostra penediment sincer pels crims comesos i es reparen els danys causats".

"No sabem exactament quins van ser els propòsits i intencions últims dels que van pensar, programar i executar els atemptats d'Atocha", ha afirmat, abans de rememorar la reacció "heroica" dels espanyols aquell 11 de març de 2004 i els dies següents, amb la idea que "el terrorisme podia ser vençut".

"Van morir, van patir i patim perquè hi va haver algú, hi va haver persones, que amb una premeditació esgarrifosa estaven disposades a matar innocents, a fi d'aconseguir foscos objectius de poder", ha recalcat l'arquebisbe. Ha alertat contra aquells a qui no els importa fer del terrorisme "un mitjà per a fins de qualsevol naturalesa".

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, acompanyat de la seva dona, encapçalava la representació de l'executiu en aquesta missa, de la qual formava part la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els ministres de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

stats