Política 24/04/2017

Zapatero diu que a Catalunya hi ha prejudicis sobre Susana Díaz perquè és dona i andalusa

"A Catalunya, a aquestes altures, no hi ha prejudicis contra ningú", respon el PSC a l'expresident espanyol, que és a Barcelona fent campanya per la 'baronessa'

Marc Toro / Ot Serra
4 min
Zapatero durant el col·loqui amb Eduardo Madina a la seu del PSC

BarcelonaL'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha denunciat aquest matí a Barcelona els prejudicis que hi ha a Catalunya sobre Susana Díaz. Uns prejudicis que no tindrien a veure amb les polèmiques declaracions que la candidata a liderar el PSOE va fer en el passat, segons ha dit, sinó amb el fet que és dona i andalusa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Normalment hi ha hagut candidats socialistes, i poques candidates a la secretaria general. I he pogut constatar que quan hi ha una candidata es té en compte l'origen. Ja va passar amb Carme Chacón, que era catalana, i era un problema. Ara passa amb Susana Díaz, que és andalusa, i és un problema. Però, oh! Quina casualitat! Mai vaig veure que en el cas de Felipe González, d'Alfredo Pérez Rubalcaba o de mi es posés com problema ser de Lleó, de Cantàbria o de Sevilla", ha afegit poc abans de reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Tot i que l'exlíder del PSOE ha deixat clar que els prejudicis sobre Díaz no existeixen dins el PSC, el secretari d'organització, Salvador Illa, ha respost minuts després a les seves declaracions: "El PSC no té prejudicis contra ningú, i a Catalunya, a aquestes altures, no hi ha prejudicis contra ningú", ha dit en roda de premsa.

Les paraules de Zapatero han obtingut resposta també per part de l'alcalde de Viladecans i coordinador de la campanya de Pedro Sánchez a Catalunya, Carles Ruiz, que ha assegurat que els catalans estan "orgullosos" d'haver tingut un president andalús, José Montilla.

La cohesió territorial a l'Estat passa pel "lideratge polític" de Díaz

Zapatero ha insistit molt en la necessitat de "trencar prejudicis" sobre Díaz, sobretot els que tenen a veure amb la seva visió centralista de l'Estat. L'expresident espanyol, de fet, ha expressat el seu "ple convenciment que el futur per a una cohesió territorial a l'Estat passa pel "lideratge polític" de la 'baronessa' al PSOE.

"Seria incapaç de donar suport a algú que no tingués una idea clara però coherent de l'Espanya plural i de la diversitat", ha dit, convençut que Díaz defensarà "amb coherència i visió de futur" una solució "activa" –tal com ella mateixa va prometre fa unes setmanes a Barcelona– per al conflicte entre Catalunya i l'Estat que es basa en "dues paraules": "Diàleg i pacte".

La solució de Zapatero a la falta d'encaix de Catalunya passa per recuperar el consens de l'Estatut del 2006, que va donar a Catalunya el "màxim autogovern" de la seva història. Després de recordar que no li va agradar "gens" la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar l'Estatut, ha matisat: "M'agradaria viure en un país on no m'agradin les sentencies i les hagi d'acatar".

L'expresident espanyol ha evitat respondre si estava d'acord amb el principal rival de Díaz a les primàries, Pedro Sánchez, que aquest cap de setmana va reivindicar Catalunya com a nació. "L'Estatut va arribar a un equilibri intel·ligent en què el preàmbul deia que el Parlament declarava Catalunya com a nació, però l'article primer, la part normativa i dispositiva, establia que Catalunya era una nacionalitat, perquè aquest és el concepte constitucional", s'ha limitat a dir, i ha insistit que més enllà dels conceptes, l'important és trobar una sortida dialogada a les aspiracions de Catalunya.

"El que diem s'ha d'assemblar a nosaltres"

Entre els elogis que ha dedicat a la presidenta andalusa, ha destacat el fet que va "unir" els socialistes a Andalusia, així com la solidesa del seu projecte per al PSOE. "És fonamental que el PSOE i el PSC, el PSC i el PSOE, fundin noves victòries sobre projectes seriosos i amb rumb clar", ha dit, i en una altra crítica velada cap a Sánchez, ha afegit: "El lideratge polític no és deixar que el vent et porti d'un lloc a l'altre, el lideratge polític és que quan el vent vingui, tinguis força, fermesa i coherència per defensar el teu projecte".

I aquí no han acabat els dards cap a l'exsecretari general del PSOE. Repassant els resultats d'aquesta nit a França, Zapatero ha deixat clar que Emmanuel Macron s'ha imposat a les urnes perquè "ha defensat l'europeisme amb tota convicció", a diferència del Partit Socialista francès. "El candidat socialista feia un discurs gairebé crític amb l'euro i amb polítiques amb el pont del vot cap a Mélenchon. Doncs passa el que passa. El que diem s'ha d'assemblar a nosaltres", ha conclòs, evidenciant que desaprova l'acostament de Sánchez a Podem.

De la 'baronessa', en canvi, n'ha destacat la "coherència", la qual –ha dit– és necessària per fer creïble un projecte polític. "Ningú et podrà creure prou si allò que defensaves en un moment no ho defenses anys després", ha afirmat, i ha posat com a virtut de la candidata el fet que reivindiqui la tasca dels anteriors líders i governs del PSOE –tota la vella guàrdia del partit, de fet, li fa costat–. "Tinc un compromís intens sobre la candidatura d'una persona que ha fet exemple de la coherència, de defensar el que abans defensava". Amb tot, ha defensat Susana Díaz com l'única candidata capaç de portar el PSOE de nou a la majoria.

L'abstenció a la investidura de Rajoy

La jornada de Zapatero a la capital catalana ha acabat amb un col·loqui amb el diputat basc al Congrés Eduardo Madina, celebrat a la seu de Nicaragua. L'expresident ha justificat que l'abstenció a la investidura de Rajoy "no va ser fruit de la voluntat política o l'estima a Rajoy". "Va ser fruit de tenir 85 diputats i no poder sumar", ha afegit. Si no s'hagués abstingut, ha assegurat, "el PP hauria guanyat unes altres eleccions, i unes altres i unes altres fins a obtenir majoria absoluta". Zapatero ha afirmat, però, que el PSOE "no fa oposició per fer oposició", sinó que hi és per ser "alternativa al PP".

Al seu torn, Eduardo Madina va defensar la candidatura de Susana Díaz per "tornar" a fer del PSOE un partit amb idees "estables" que aspiri a la "primera posició" en unes eleccions generals. "No volem un partit que lluiti per no ser tercera força política", ha dit Madina davant de prop de 200 militants que han aplaudit la gran majoria d'intervencions dels ponents.

stats