Política 28/06/2011

Zapatero demana a les autonomies que s'autoimposin un sostre de despesa

El president espanyol, amb to de comiat, ha reclamat "un esforç col·lectiu" per sortir de la crisi i ha confiat que el PIB creixi per sobre de l'1,5% el quart trimestre d'enguany. Anuncia mesures de protecció per als que no poden pagar la hipoteca. Demana "un respecte sincer, no retòric" pel moviment del 15M.

Miquel Codolar
3 min
Zapatero, al Congrés dels Diputats

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha indicat que el compliment de l'objectiu de dèficit és "imprescindible per guanyar confiança a la nostra economia i dotar d'estabilitat el conjunt de la zona euro". Ha reconegut que complir l'objectiu del dèficit serà més difícil aquest any que l'any passat perquè "es tracta d'un esforç més compartit entre el conjunt de les administracions" i "per aconseguir-lo, és imprescindible, per tant, el compromís de tots i, particularment, el de les comunitats autònomes, a les quals el govern demana una col·laboració lleial i un intens exercici de responsabilitat fiscal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha exposat que l'Estat ha reduit el dèficit del 53% fins a l'abril però ha criticat que "la informació del primer trimestre en algunes comunitats autònomes indica l'existència d'incerteses, que ens recorden que el compliemnt de l'objectiu requereix l'aplicació estricta" del camí traçat. Per garantir la sostenibilitat fiscal Zapatero ha anunciat que proposarà a les autonomies i els ajuntaments que s'autoimposin un sostre de despesa, similar al que farà l'Estat. En aquest sentit, ha animant a prendre "accions decidides però de manera selectiva, preservant la despesa social".

Protecció per als qui no poden pagar la hipoteca

Ha valorat diverses reformes socials i ha exposat que el 2011 s'estan dedicant 180.000 milions d'euros a polítiques socials i representen 50.000 més que el 2004. Pel que fa a les mesures per facilitar l'accés a l'habitatge, tant en propietat com en lloguer. Ha dit, però, que el govern espanyol és conscient de la conjuntura especialment difícil a la qual s'enfronten les famílies que perden el seu habitatge i han de seguir pagant al banc perquè el seu valor no és dsuficient per cobrir el que els manca pagar. En aquest sentit ha anunciat "un nou esforç" consistent a aprovar "noves mesures de protecció", durant les properes setmanes, per protegir les persones que pateixen per aquest motiu que seran compatibles amb "els imperatius" de seguretat jurídica i de solvència de les entitats creditícies.

Durant la seva intervenció ha lamentat la tardança a renovar el Tribunal Constitucional al Senat i al Congrés. "Espero que en els propers dies siguem capaços d'assumir la nostra responsabilitat i arribem a un consens suficient. Pel que fa al moviment del 15-M ha dit que "deixant de banda expressions minoritàries de violència, absolutament condemnables i inacceptables, el que hem vist en les últimes setmanes són manifestacions, protestes i demandes realitzades a l'ampara de drets democràtics. Formen part de la fisiologia i no de la patologia del nostre model de convivència i reivindiquen el valor de la política". Ha exposat que personalment discrepa amb moltes propostes del moviment, però ha demanat "un respecte sincer, no retòric" i "interès per als governants democràtics".

L'estat de la nació és l'estat de la crisi

Zapatero ha començat el seu últim debat de política general recordant els soldats morts a Afganistan i anunciant que centraria la seva intervenció exclusivament en la crisi perquè "l'estat de la nació és l'estat de la crisi". Zapatero ha indicat que "el ritme de la recuperació econòmica encara és massa lent". Ha dit que confia que el PIB creixi per sobre de l''1,5% el quart trimestre d'enguany però ha reconegut que els indicadors encara són "insuficients" per crear ocupació i que les xifres d'atur són "inassumibles".

El president espanyol ha reclamat un "esforç col·lectiu" per sortir de la crisi. Ha acabat la seva intervenció dient que "la col·laboració no significa renunciar a les alternatives però sí que requereix concretar-les perquè la possibilitat d'un diàleg mínimament constructiu sigui almenys versemblant". S'ha acomiadat posant de manifest que sempre ha tingut "respecte" per tots els grups i els que han col·laborat i donant les gràcies.

stats