Política 21/09/2011

Zapatero avala l'estat autonòmic però diu que hi ha "excessos" que s'han de "llimar"

El president espanyol avisa que ara toca "lleialtat, coordinació i cooperació". Rajoy li retreu que deixa "una herència enverinada" i Zapatero replica que els ciutadans volen responsables polítics "que no només ataquin"

Acn
3 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, considera que el model de l'Estat autonòmic actual té garantida la seva supervivència malgrat la crisi i els intents de sectors a dreta i esquerra de l'arc parlamentari espanyol de recuperar competències per a l'Administració central. Segons ha assegurat en la seva última sessió de control al Congrés, la descentralització ha jugat un paper "positiu" en aquest període democràtic i "si es manté aquesta capacitat de diàleg i d'entesa del que és una Espanya constitucional profundament descentralitzada políticament no preveu riscs per al seu futur".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, segons Zapatero cal "llimar els excessos que a vegades existeixen" en aquest diàleg. El president espanyol responia d'aquesta manera a una pregunta del portaveu del PNB, Josu Erkoreka, que ha recordat que "uns i altres" en referència al PSOE i el PP "volen aprofitar la crisi per fer taula rasa en l'Estat autonòmic i reflotar els poders de l'Estat". Segons Erkoreka venen "mals temps per a la lírica de l'autogovern" com ho demostra l'acord entre les dues principals formacions espanyoles per a la reforma de la Constitució o en matèria laboral per incomplir els pactes del seu govern amb CiU i PNB.

El president espanyol ha respost recordant que ara per ara "potser els pertoca a altres preveure" si existeixen o no aquests riscs, però ha recordat que "en el procés de la globalització i d'afirmació d'una major unió europea amb més competències econòmiques, el que tenim per davant és una convocatòria ineludible a la cooperació". Aquesta "cooperació", ha dit, "no suposarà restringir poders autonòmics o centrals", sinó "fer més fort el principi de cooperació, lleialtat i coordinació".

La reforma constitucional ha estat "impecable"

Zapatero també ha apel·lat a la responsabilitat dels seus diputats perquè no signin la petició de convocatòria d'un referèndum sobre la reforma constitucional. Ho ha fet en resposta a la portaveu de Na-Bai, que li ha reclamat que respecti la "llibertat" de vot al Congrés en aquesta qüestió. Aquest dijous finalitza el termini de recollida de signatures i sembla poc probable que arribin al 10% necessari (35 diputats) que fixa el reglament del Congrés i la Constitució.

El president espanyol ha reiterat que considera innecessari un referèndum sobre aquesta qüestió i ha recordat que el procediment amb què s'ha dut a terme la reforma és "impecable" i es produeix com a resposta a la "pitjor" crisi en 80 anys. Els diputats socialistes, ha dit, tenen un "compromís, una voluntat i per descomptat un sentit de responsabilitat política".

Rajoy: "Vostè deixa una herència enverinada"

L'intercanvi més esperat d'aquesta última sessió de control, però, ha estat el que ha mantingut amb el líder del PP, Mariano Rajoy, que no li ha dedicat cap mena d'elogi en les seves dues intervencions davant el ple. Rajoy ha acusat el president espanyol d'haver comès set errors capitals en la seva obra de govern, i de deixar el país amb cinc milions d'aturats, una taxa juvenil d'atur del 45% i un deute de més de 700.000 milions d'euros, a més d'una "gran desconfiança en l'economia espanyola".

"Vostè deixa una herència enverinada", li ha etzibat Rajoy, que també li ha retret que no fes un bon diagnòstic; que no governés amb cap pla; que hagi generat falses expectatives; que no hagi fet previsions raonables; que s'hagi gastat el que no tenia; que no hagi fet reformes, i que hagi governat per decret llei. "Ara tots els espanyols haurem de fer un gran esforç però jo estic absolutament convençut que Espanya és un gran país i superarem aquesta situació", ha dit.

El president del govern espanyol, que ha "agraït" irònicament a Rajoy la "cortesia" que ha tingut en la seva última intervenció, ha recordat de nou que el seu govern ha hagut de lliurar "un combat duríssim amb la crisi" que ha generat una elevada taxa d'atur de la què "se sent responsable".

Malgrat tot, segons Zapatero, "el govern ha afrontat la seva responsabilitat per garantir la consolidació fiscal, fer reformes molt necessàries i preservar al màxim la cohesió social". Tot plegat, ha dit, ho han fet "alhora que contribuíem a la zona euro per garantir que la moneda comuna pugui seguir endavant".

"Vostè parla de l'herència que deixa aquest govern, i jo li vull transmetre sobretot la meva confiança plena en el futur d'aquest país", ha sentenciat. Segons Zapatero aquesta confiança està motivada "pel que ha passat en aquests 30 anys de democràcia, per la capacitat que tenim de lluitar contra la crisi i perquè la immensa majoria dels ciutadans volen responsables polítics que aportin alguna cosa i no només ataquin".

El president espanyol ha abandonat l'Hemicicle acompanyat del candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba. La d'aquest dimecres ha estat la seva última intervenció al Congrés. Dijous hi podria assistir de nou, però només per votar l'última reforma del seu executiu: la convalidació del decret pel què es recupera l'Impost de Patrimoni.

stats