POLÍTICA
Política 25/01/2011

Zapatero aposta perquè hi haurà acord en la reforma de les pensions

El president espanyol assegura que l'entrada de l'Estat al capital de les caixes estarà "molt limitada a pocs supòsits"

Redacció
2 min
José Luis Rodríguez Zapatero

MADRIDEl president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mostrat “confiança” en què la reforma de les pensions compti finalment amb el suport del PP, perquè hi ha elements “suficients” perquè així sigui. “La meva aposta és poder arribar a un acord (amb els agents socials) i els partits”, ha exposat en una entrevista a Veo7. Ha assegurat que els treballadors que vulguin es podran jubilar als 65 anys, sempre i quan hagin cotitzat “prop de quaranta anys”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero també s'ha mostrat convençut que la “hipòtesi” de l'entrada de capital de l'Estat a les caixes d'estalvi estarà “molt limitada a pocs supòsits” i ha destacat que aquesta presència serà “estrictament temporal”. Ha justificat la necessitat de recapitalitzar les caixes sense especificar la quantitat de diner que pot necessitar el sistema, encara que ha deixat clar que serà “raonable i assumible”, entorn “la meitat” del que habitualment publiquen els mitjans.

Després de reconèixer que la xifra de 26.000 milions d'euros no li resulta “estranya” ha demanat prudència, ja que es tracta d'una quantitat “dinàmica” en funció de com evolucioni l'economia.

Un PIB per sobre del previst

Zapatero també ha millorat la previsió del PIB per 2010: segons ha exposat, el Producte Interior Brut ha disminuït entre el 0,1 i el 0,2%, quan la previsió de l'executiu era del 0,3%. També s'ha mostrat confiat en què Catalunya complirà l'objectiu d'estabilitat pressupostària i ha recordat que el president català, Artur Mas, s'ha compromès amb el control de la despesa i la reducció del dèficit.

Malgrat això, ha destacat que la llei és la mateixa per tots, de forma que totes les emissions de deute, inclosa la de Catalunya, han d'estar autoritzades pel Ministeri d'Economia.

Dos o tres anys per recuperar la taxa d'atur

El president espanyol també ha assegurat que es trigarà uns dos o tres anys en recuperar la millor taxa d'atur que ha tingut durant el seu Govern, la de 2007, on es va situar en el 8%. Tot i que a finals d'enguany es començaran a tenir “dades encoratjadores”, ha assegurat, serà al 2012 quan l'economia tingui “una altra cara” perquè començarà a crear-se ocupació.

En aquest sentit, ha destacat que les reformes previstes trigaran uns cinc anys i que està decidit a tirar-les endavant. Amb la crisi actual, no pot plantejar-se “en cap moment” tenir cap mena de dubte sobre la seva responsabilitat i exercir-la amb “totes les conseqüències” i “li costi el que li costi”.

stats