Política 21/06/2011

Zapatero se suma a la condemna del Parlament als 'indignats' violents

El president espanyol diu que "la democràcia no pot permetre la intimidació i no ho permetrà". Els diversos grups parlamentaris han manifestat simpatia per diverses de les propostes dels 'indignats' que portaran al Congrés.

Miquel Codolar
2 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha donat suport a la declaració institucional del Parlament de Catalunya contra les "agressions i coaccions" que van patir els diputats catalans per part dels indignats que els impedien l'accés al Parlament. En una resposta al senador de CiU Jordi Vilajoana, Zapatero ha dit que el marc constitucional garanteix que es puguin fer manifestacions de forma plena i absoluta i totes les administracions ho permeten, però ha advertit que "el que no es pot permetre és que les institucions democràtiques deixin de funcionar. Per això ha afegit que "la democràcia no pot permetre la intimidació, i no ho permetrà". Vilajoana havia fet una pregunta sobre les mesures econòmiques i laborals que el govern espanyol ofereix als joves, i Zapatero li ha respost enumerant diverses mesures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Algunes de les mesures proposades per les assemblees del moviment del 15M arriben al parlament espanyol. ERC ha portat al plenari el debat sobre una moció que demana la creació d'una subcomissió per debatre mesures per aprofundir en la democràcia i la participació ciutadana. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha dit que "es pot discrepar del moviment, però no ser diferent" i s'ha mostrat disposat a reunir-se amb els indignats.

Per la seva banda, la portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha proposat una iniciativa a favor de la transparència de tots els càrrecs públics perquè la legislació sigui més clara amb el seu treball i la participació ciutadana a l'administració. Sáenz de Santamaría ha destacat que el seu partit es dirigeix als indignats i als milions de persones afectades per l'atur i que "han votat per un canvi" a les eleccions. Ha criticat les "piruetes" d'Alfredo Pérez Rubalcaba per intentar posar al PSOE al davant de les manifestacions mentre aquestes "van contra ells".

Per part d'Esquerra Unida (IU), Gaspar Llamazares, demà plantejarà una interpel·lació al govern espanyol sobre aquesta qüestió durant la sessió de control. Aquest matí ha demanat que el parlament espanyol reprengui el debat sobre la reforma de la llei electoral i que reconsideri el pacte de l'euro, que considera un "xantatge" per retallar el dret dels ciutadans.

La diputada d'ICV Núria Buenaventura considera que moltes de les propostes dels indignats estan al projecte del partit i ha donat suport a que es duguin a terme referèndums vinculants sobre qüestions com el pacte de l'euro o el moviment del 15M.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que "existeixen causes que justifiquen el malestar social" però considera que moltes de les propostes del moviment del 15M "mai seran assumibles", com la circumscripció única per tot l'Estat, perquè "s'allunya d'un dels objectius del 15M, apropar la política".

El portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, ha indicat que algunes de les propostes del 15M són "raonables" com les taxes a les transaccions financeres "perquè la crisi no la paguem sempre els mateixos". Ha demanat al seu partit que sigui capaç d'escoltar el moviment i servir-lo democràticament.

stats