Política 09/12/2010

Zapatero aposta per prorrogar l'estat d'alarma per evitar problemes per Nadal

Demana al Congrés que garanteixi que l'excepcionalitat "no duri ni un dia més ni un dia menys del que necessiti" l'Estat

Miquel Codolar
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Ha exposat que la decisió de decretar l'estat d'alarma per retornar la normalitat als aeroports es va decretar després d'esgotar “les possibilitats menys perjudicials”. “S'ha respost a una situació excepcional amb una mesura excepcional”, ha defensat. Ha justificat l'actuació de l'executiu espanyol, del qual ha destacat en diverses ocasions el paper del ministre de Foment, José Blanco, que compareixerà el proper 14 de febrer al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha demanat al Congrés que garanteixi que l'estat d'alarma no duri "ni un dia més ni un dia menys que el que necessiti" l'Estat. Ha assegurat que vol mantenir o fins i tot demanar la pròrroga de l'estat d'alarma més enllà dels quinze dies inicials “en funció de l'anàlisi” de la tranquil·litat que ha de tenir el govern espanyol per garantir el tràfic aeri. Per això ha demanat als diputats que “avaluïn” si la situació és extraordinària, excepcional i intolerable per l'interès públic.

El president espanyol ha detallat cronològicament els fets del cap de setmana i les reunions on van demanar als controladors que reconsideressin la seva posició, sense èxit. Els ha acusat de rebel·lar-se, causar una “calamitat pública”, atacar l'ordre públic constitucional, i incomplir les ordres de reincorporació. Ha dit que aquest últim fet pot ser “objecte de responsabilitat penal exigible d'acord amb la legislació militar i l'específica de la navegació aèria”.

Ha criticat que durant la seva compareixença al Congrés alguns grups parlamentaris hagin criticat la mesura presa per l'executiu espanyol perquè "a la gravetat de no acceptar la llei o el decret llei, s'uneix que hi ha una acció deliberada concertada per infringir efectes extraordinàriament negatius". Ha advertit als diputats més crítics que "no és un conflicte laboral o una vaga, estem parlant d'una desobediència, de l'incompliment de la llei".

stats