Política 19/08/2011

Zapatero vol reactivar la compra d'habitatges nous reduint l'IVA del 8% al 4% fins el 2012

L'executiu espanyol també aprova una modificació en l'impost de societats i una reforma per reduir la despesa farmacèutica

Miquel Codolar
2 min

MadridEl portaveu del govern espanyol, José Blanco, ha explicat que el consell de ministres han aprovat tres mesures, entre les que hi ha "una reducció temporal de l'IVA del 8% al 4% per l'adquisició de nous habitatges per donar sortida a l'estoc d'habitatges i reactivar el sector de la construcció on hi ha una demanda potencial d'habitatges". Amb aquesta mesura l'executiu vol que es generin llocs de treball a les zones més afectades per la crisi, però la rebaixa de l'impost s'acabarà el 31 de desembre d'enguany.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També s'han aprovat les dues mesures que ja s'esperaven. Pel que fa a l'impost de societats, Blanco ha dit que hi haurà més pagaments fraccionats, de manera que s'hauran de pagar els impostos abans del que les empreses preveien. La mesura afectarà "un col·lectiu d'empreses molt reduit", ha assegurat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que ha indicat que només seran afectades les empreses més grans que facin a partir de 20 milions d'euros de beneficis. La mesura estarà en vigor els anys 2011, 2012 i 2013.

La tercera mesura és l'estalvi de 2.400 milions d'euros en despesa farmacèutica, que ha assegurat que suposarà un estalvi de 2.400 milions d'euros cada any per les autonomies i 177 milions d'euros per la butxaca dels ciutadans. "Serà un estalvi per l'administració pública, les autonomies i el conjunt dels ciutadans". A partir d'ara els metges hauran de receptar els medicaments per el principi actiu i no per la marca. També s'han aprovat ajudes per les farmàcies dels pobles més petits.

Blanco ha dit que l'executiu "és conscient que portarà tempos reduir la pressió dels mercats perquè el context internacional no és fàcil", i ha explicat que el govern espanyol duu a terme una lluita en l'àmbit intern, mostrant fermesa en les mesures, i en l'extern, repetint que el camí és Europa. "Espanya és un país seriós, fem el que diem i ho fem sense descans", ha afirmat.

stats