Política 21/05/2017

ERC crida els partidaris del ‘no’ a defensar les urnes

Bosch apel·la a la democràcia i demana a Colau que defensi el referèndum sense reserves

Marc Toro
3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en la seva intervenció al primer acte de la campanya del partit pel 'sí' al referèndum

BarcelonaLa campanya d’ERC a favor del sí al referèndum comença, precisament, amb missatges de complicitat cap als contraris a la independència. “Tots els que volen votar no són dels nostres, i nosaltres d’ells, perquè compartim amb ells la voluntat de votar”, va clamar ahir el president del partit i vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras. I davant les nombroses persones que van assistir al primer acte de la nova campanya dels republicans, als Jardins de Josep Trueta (Poblenou), va afegir:“Ens oferim un cop més i cada dia a tots els que volen votar no perquè puguin votar no, i els demanem que ens ajudin”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras va centrar gran part del seu discurs en la defensa de la independència com a mitjà per posar el futur de Catalunya “en les seves pròpies mans” i no en les d’aquells “que cada dia s’esforcen a demostrar que no els importa el que fan els catalans”. Més enllà dels arguments a favor de l’estat propi, va insistir un cop i un altre en la importància de poder votar, que és, va dir, “més important que el sí o el no ”. “Quan diuen que no ens volen escoltar ni deixar votar, estan dient que la nostra opinió els importa un rave”, va dir amb contundència sobre els vetos de l’Estat a la consulta.

Mentre que el líder republicà (i principal responsable de l’organització del referèndum) no es va adreçar a cap partit en concret, el cap de files d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va reclamar directament el compromís dels comuns amb la votació que el Govern s’ha compromès a tirar endavant al setembre. “Ada Colau, obre els col·legis. Volem votar i sé que tu també vols votar i vols que es voti. Acompanya’ns!”, va cridar entre grans aplaudiments. En la mateixa línia que Junqueras, Bosch va assegurar que a ERC són “abans demòcrates que independentistes”, i per això va apel·lar a la responsabilitat dels que són abans demòcrates que “gent del no ”.

No obstant això, va defensar que a Barcelona és especialment necessari defensar el sí amb l’objectiu d’aconseguir la “plena capitalitat”. I això no és un “caprici”, va assegurar, sinó una manera d’assegurar millors infraestructures, millors escoles i hospitals o eines per poder combatre els desnonaments, la pobresa energètica i poder acollir refugiats. “Voleu capitalitat de barcelona? Doncs voteu sí. Voleu la capitalitat de Madrid? Voteu no. No sé si ha quedat clar: Barcelona, sí. Madrid, no ”, va concloure Bosch. Abans d’ell van intervenir en l’acte representants de les JERC i figures del partit al món local, com l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Aquest últim va defensar la independència amb un missatge clar: “El que busquem és defensar la dignitat de la nostra gent i els seus drets”.

Cs hi veu una campanya electoral

El d’ahir va ser el primer del centenar d’actes semblants que preveu fer ERC arreu de Catalunya. L’objectiu, però, és sumar-se més endavant a una campanya unitària pel sí, que haurà d’unir partits i entitats. Per a Cs, en canvi, l’acte d’ahir no va ser altra cosa que l’inici de la campanya dels republicans per a les pròximes eleccions. Així ho va denunciar la líder del partit a Catalunya i cap de l’oposició, Inés Arrimadas, que va asegurar que ERC “està enganyant molta gent de bona fe” que creu que hi haurà referèndum.

Tant Arrimadas com el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, van aprofitar l’ocasió per reclamar al Govern que presenti al Congrés la seva proposta de referèndum, com ha proposat l’executiu de Rajoy. Albiol va desafiar el president Puigdemont a “donar la cara” i va criticar que la seva resposta a l’oferta de l’Estat sigui demanar un acord previ per a la consulta: “És com pretendre jugar un partit de futbol i prèviament pactar amb l’àrbitre el resultat”.

stats