Finances públiques
Política 19/01/2012

Els ajuntaments calculen que la Generalitat els deu entre 900 i 1.000 milions d'euros

El president de la Federació de Municipis, Manuel Bustos, adverteix que els impagaments acabaran repercutint "sobre les famílies"

Ara
2 min
Manuel Bustos ha visitat 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl president de la Federació de Municipis, Manuel Bustos, assegura que, segons els càlculs dels ajuntaments, el deute de la Generalitat amb les administracions locals "pot estar entorn dels 900 o 1.000 milions d'euros". Segons Bustos, al maig les estimacions dels consistoris situaven el deute entorn dels 500 milions, i actualment la xifra s'hauria doblat. Tot i així, reconeix que es tracta únicament de càlculs aproximats, i es mostra disposat a acceptar que són equivocats si la Generalitat, que és qui "ho té quantificat", ho demostra. Segons ell, però, el Govern no ha fet pública la xifra oficial de deute amb els ajuntaments: "El que caracteritza el Govern en relació amb les administracions locals és l'opacitat", lamenta Bustos, que critica que l'executiu encara no ha dit quan té previst fer efectiu el pagament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Els matins de TV3, l'alcalde de Sabadell ha assenyalat la partida del tractament d'aigües per part de l'Agència Catalana de l'Aigua com la que més dificultats comporta als municipis: "Tenim la competència delegada, i si deixem de depurar l'aigua podem incórrer en delicte mediambiental", assegura Bustos, que també s'ha referit a la reducció de l'aportació de la Generalitat a les quotes de les escoles bressol, que farà augmentar les quantitats que les famílies han de pagar per accedir a aquest servei. En aquest sentit, el president de la Federació de Municipis remarca que les quantitats que la Generalitat deixa de pagar "repercuteixen sobre els serveis bàsics que els ajuntaments hem prestat a la societat", i que, per tant, en última instància, qui en surt perjudicat són "les famílies".

Segons ell, "molts" ajuntaments catalans es troben en una situació límit, però tot i així considera que no són "una prioritat" dels governs català i espanyol. Bustos destaca també que els municipis "fa dos anys" que parlen del tema amb la Generalitat, i recorda que fins al 2010 no hi havia hagut problemes de liquiditat: "Abans, la Generalitat pagava". Tot i així, assegura que no exigeixen un "pagament immediat", perquè són conscients de la situació, però sí "un calendari".

Pel que fa a la gestió dels ajuntaments, Bustos ha defensat la construcció de biblioteques i poliesportius en molts municipis com "una inversió" que "millora l'espai públic" i dota la ciutadania de "nous equipaments" que "queden per al futur". Malgrat admetre que "sempre hi ha algun alcalde" que fa una mala gestió dels diners públics, "el normal" és que les inversions es facin correctament.

stats