Política 17/07/2017

Albert Batlle dimiteix com a director dels Mossos d'Esquadra quan falten dos mesos per a l'1-O

Forn nomena Pere Soler i Campins nou director de la policia catalana

Ara
3 min
Pere Soler, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, ha presentat aquest dilluns la dimissió al nou conseller d'Interior, Joaquim Forn, quan falten dos mesos i mig per a la data anunciada pel Govern per a la celebració del referèndum d'independència de l'1-O, segons han informat a Efe fonts policials. Tots dos s'han reunit aquest matí, moment en què Batlle ha traslladat a Forn la seva decisió. El successor de Batlle serà Pere Soler i Campins.

Batlle, un ex alt càrrec del tripartit que sempre ha defensat que els Mossos d'Esquadra han de ser políticament neutrals i imparcials i que la policia catalana ha de complir i fer complir la llei, ha renunciat al càrrec de director polític de la policia catalana, al qual va accedir el 10 de juny del 2014, en substitució de Manel Prat.

En un comunicat intern del cos, recollit per Europa Press, Batlle ha mostrat el seu convenciment que la policia autonòmica seguirà perseverant en la missió de defensa de la seguretat i el benestar dels ciutadans. "I ho farà com sempre, amb escrupolós respecte i subjecció a la llei", recull la missiva enviada aquest dilluns. Batlle també ha expressat el seu profund agraïment a tot el personal de la direcció general, als comandaments i a tots els membres del cos de Mossos d'Esquadra per la confiança dipositada en ell des que va entrar al càrrec.

Pere Soler Campins pren el relleu

El substitut de Batlle serà Pere Soler Campins (Terrassa, 1967). Ex director general de Serveis Penitenciaris entre 2013 i 2016 -de la mà del llavors conseller de Justícia Germà Gordó-, Soler havia sigut també regidor de CiU a l'Ajuntament de Terrassa, on va coincidir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Incertesa als sindicats

El portaveu del sindicat dels Mossos Fepol, Valentín Anadón, ha assegurat que la sortida de Batlle genera "preocupació i incertesa", encara que també ha transmès un missatge de tranquil·litat, perquè la policia seguirà garantint la seguretat jurídica. "El paper dels Mossos és clar: garantir la cohesió i la seguretat jurídica", ha explicat Anadón, en declaracions a Europa Press. Segons ha indicat, per definició la policia compleix la llei, i segons la seva opinió ara "no és moment d'excepcions".

En ser preguntat sobre si veu possible que el Govern central prengui el control dels Mossos, ha considerat que "pot passar qualsevol cosa", i ha lamentat que tant la policia catalana com la ciutadania en general desconeixen quins són els plans de l'Estat i de la Generalitat.

El portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), Toni Castejón, que valora que aquests canvis en pocs dies generen "inestabilitat", ha recordat que el cos de Mossos és jeràrquic i confia en el bon criteri del major, Josep Lluís Trapero. Ha apuntat que els dos responsables d'Interior que tenien un discurs "clar" sobre el respecte a la llei se n'han anat, encara que no ha volgut interpretar-ho, i ha considerat respectable la decisió de Batlle.

Ha recordat que Batlle és "un director més" dels molts que han passat pels Mossos, i ha lamentat la mala relació que tenia el seu sindicat amb ell per la seva falta de diàleg i per la imposició amb la qual ha liderat el cos.

Més canvis?

Amb més o menys intensitat, la seva continuïtat ha estat a debat al llarg de tota la legislatura de Carles Puigdemont pel seu posicionament distant amb el Procés. Tot apuntava que la remodelació de la primera línia del Govern –amb la substitució de tres consellers i el secretari del Govern– havia de tenir repercussió en rangs inferiors, i el nom d'Albert Batlle va ser el primer que es va assenyalar des que Joaquim Forn va rebre la cartera d'Interior de mans de Jordi Jané.

En declaracions a RAC1 i Catalunya Ràdio aquest dissabte, el nou titular d'Interior ja va avisar que no li tremolaria el pols a l'hora de modificar el seu organigrama -"si s'han de fer canvis es faran"-, tot i que es va mostrar partidari "que la gent que funciona continuï al seu lloc". Preguntat específicament per Batlle, Forn va afirmar que no podia garantir ni que marxaria ni que es mantindria al càrrec.

Fonts governamentals no descarten que hi pugui haver més canvis en la segona línia del Govern (secretaris generals i directors generals) en els propers dies. Des del PDECat, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha defensat el dret dels nous consellers a fer els seus propis equips amb la seva gent de confiança.

El ministre de Foment, Iñigo de la Serna, ha assegurat que al govern espanyol ''el preocupa molt especialment'' ja que ha sigut una dimissió ''política'' i no per motius personals. El ministre ha afegit que el govern espanyol espera que els pròxims responsables dels Mossos d'Esquadra coincideixin amb l'opinió d'Albert Batlle, que defensava que el cos policial "està per complir la llei i per fer-la complir''.

De la Serna assegura que ''no és un bon senyal''

stats