Política 10/06/2012

Alcaldes contra la crisi

Els batlles s'han hagut d'empescar mesures creatives per capejar una situació econòmica que pateixen a peu de carrer

Marc Colomer / Oriol March
2 min
"Les llicències comercials han tornat als nivells del 2008"

BarcelonaSens dubte, els ajuntaments, especialment els més petits, són l'administració de trinxera, la que està més a l'abast i, per tant, la més exposada a la realitat més crua: la de l'industrial que no sap com pagarà el personal després de mesos de cobraments endarrerits i a qui la banca nega el crèdit, la de la família que es queda sense cap ingrés d'un dia per l'altre, la dels avis que han de viure amb una pensió minsa. I els alcaldes, ara més que mai, pateixen a flor de pell la situació dels seus convilatants. Se'ls troben cada dia pel carrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un context crític com l'actual, un any després de prendre possessió del càrrec, els alcaldes i els seus governs han hagut de ser més creatius que mai. Les requalificacions –habituals durant la bombolla immobiliària– ja no serveixen, i el finançament local segueix sent l'assignatura pendent 30 anys després.

L'ARA ha seleccionat 10 alcaldes perquè expliquin quines iniciatives han pres contra la crisi.

Els reportatges sencers els podeu llegir a l'ARA Premium.

1. Neus Lloveras. Vilanova i la Geltrú (CiU) L'Ajuntament ofereix el port com a nucli exportador a les comarques de l'interior.

2. Dani Cornellà. Celrà (CUP). El consistori ha aturat projectes urbanístics controvertits i ha engegat mesures de rebaixa fiscal per a aturats i gent gran.

3. Manel Ferré. Amposta (CiU).L'Ajuntament ha introduït una assignatura de cultura emprenedora dins del sistema educatiu.

4. Sergi Mingote. Parets del Vallès (PSC). Ha creat 35 llocs de treball per via d'un pla local d'ocupació.

5. Jorge Rodríguez. Ontinyent (PSPV).Han engegat un 'eBay' municipal, un espai on venen el material en desús de l'Ajuntament.

6. Josep Maria Corominas. Olot (CiU). El consistori promou un nou mercat municipal en col·laboració amb la iniciativa privada.

7. Alfons Garcia. L'Hospitalet de l'Infant (PSC). Han engegat un programa d'incentius per a joves emprenedors per preparar-se per a l'era postnuclear.

8. Fèlix Alonso. Altafulla (EUiA) Ha fet una revisió del cadastre per valorar l'habitatge en la justa mesura després del boom immobiliari.

9. Dinonís Guiteras. Moià (ERC) Ha hagut d'idear noves fórmules de gestió basades en l'eficiència després d'heretar el municipi en fallida, amb un deute de 25 milions d'euros, el 375% del pressupost.

10. Miquel Ensenyat Riutort. Esporles (PSM). Ha canviat buldòzers per someres per netejar la riera.

stats