Política
Política 02/01/2012

El govern espanyol proposa tancar les ambaixades “autonòmiques” per evitar duplicitats

El ministre d'Assumptes exteriors aconsella que les comunitats autònomes destinin els funcionaris que tenen a les seves delegacions a l'exterior a les ambaixades o oficines comercials espanyoles

Efe
2 min

ValènciaEl ministre d'Afers Exteriors i Cooperació del govern espanyol, José Manuel García-Margallo, ha proposat aquest dilluns que les comunitats autònomes destinin els funcionaris que tenen a les seves delegacions a l'exterior a les ambaixades o oficines comercials espanyoles, com a fórmula per evitar duplicitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes després d'assistir a València a la presa de possessió dels nous membres del govern valencià, el ministre ha plantejat destacar diplomàtics o agregats comercials espanyols en delegacions de la UE, allà on no es pugui pagar una ambaixada o consolat, per que atenguin específicament els interessos espanyols.

Paral·lelament, García-Margallo ha defensat que les autonomies, que en fer ús de les seves competències han intentat projectar la seva imatge fora d'Espanya, puguin destacar funcionaris seus a les ambaixades, els consolats o les oficines comercials espanyoles, perquè atenguin específicament els seus interessos.

El ministre ha manifestat que, d'aquesta manera, s'aconseguiria evitar duplicitats i reduir costos en un moment de restriccions pressupostàries, i es donaria “la volta al concepte de la diplomàcia”, per unir la diplomàcia econòmica, la cultural i la diplomàcia al servei dels ciutadans.

García-Margallo ha especificat que es tracta d'un acord “voluntari” de les autonomies amb el Ministeri, i que en cap cas és una “imposició” o “exigència”, sinó un oferiment.

No obstant, ha explicat que les autonomies que decideixin mantenir aquestes infraestructures a l'exterior hauran d'explicar als seus ciutadans “per què gasten més diners en realitzar una acció exterior del que gastarien si utilitzessin els serveis de les ambaixades i oficines diplomàtiques”.

El ministre ha considerat que les comunitats autònomes prendran aquest acord “si els convé”, si el ministeri fa “les coses bé” i atén les seves necessitats “millor que ho farien ells de forma independent”.

stats