POLÍTICA
Política 03/04/2012

El País Basc no aplicarà l'amnistia fiscal aprovada per Mariano Rajoy

La política fiscal és competència de les diputacions forals, en mans de partits diferents i governs en minoria. PNB a Biscaia i Bildu a Guipúscoa rebutgen la mesura. El PP no té prou suports per aplicar-la a Àlaba

Efe
2 min

BilbaoL'amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol no s'aplicarà a Euskadi després del rebuig de les diputacions de Biscaia i Guipúscoa i davant la impossibilitat que el PP l'aprovi a Àlaba, on té minoria en les Juntes Generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El projecte de llei de pressupostos de l'Estat per al 2012 preveu una amnistia fiscal parcial a canvi d'un gravamen del 10% per a les persones físiques i del 8% per a les jurídiques. L'anunci es va fer divendres passat al consell de ministres. El govern espanyol espera recaptar uns 2.500 milions d'euros.

Al País Basc, la política fiscal és competència de les diputacions forals, totes elles en mans de partits diferents i amb governs en minoria: PNB a Biscaia, Bildu a Guipúscoa –tots dos rebutgen la proposta– i PP –que encara no ha realitzat un pronunciament oficial– a Àlaba.

En aquest territori, els populars necessitarien el suport del PNB, Bildu o del PSE i Ezker Batua junts per tirar endavant la mesura. No obstant això, el rebuig mostrat per aquestes formacions impossibilita que pugui aprovar-se la mesura.

A Biscaia, el diputat general, José Luis Bilbao, ha anunciat que no aplicarà les mesures d'amnistia fiscal perquè les considera "èticament inacceptables", "políticament indefensables" i "socialment injustes".

"Si el que volen –ha dit en referència al govern central– és premiar el defraudador, que no comptin amb nosaltres".

Per la seva banda, la diputada d'Hisenda de Guipúscoa, Helena Franco, ha rebutjat la mesura perquè, segons ella, una "lluita sincera i eficaç contra el frau passa perquè tots els ciutadans sàpiguen que Hisenda té el mateix tracte absolutament amb totes les persones".

El portaveu del PSE, José Antonio Pastor, ha dubtat que aquesta amnistia aconsegueixi fer aflorar diners per a les arques públiques basques i tingui "efectes reals en l'economia" i ha considerat que "des del punt de vista ètic i moral, és molt difícil de mantenir "la mesura davant una societat a la qual s'estan demanant grandíssims sacrificis, i immediatament després es dóna un premi als defraudadors".

A Àlaba, Ezker Batua ha registrat dues iniciatives en les Juntes Generals en què pregunta al diputat general, Javier de Andrés, si veu "just" que els "fons opacs" puguin ser "blanquejats amb un cost irrisori per als defraudadors a Hisenda, mentre que als que tributen conforme a la llei se'ls apugen els impostos".

stats