Política 03/04/2011

Els andorrans voten entre el centredreta i els socialdemòcrates

Un 31% dels ciutadans ha votat de forma anticipada. L'actual cap de govern, Jaume Bartumeu, busca obtenir una majoria absoluta

Agències
2 min

Andorra la VellaUn total de 21.852 andorrans estan convocats avui a les urnes per elegir entre els socialdemòcrates i el centredreta de Demòcrates per Andorra en les sisenes eleccions generals en aquest Estat pirinenc des de l'aprovació de la seva Constitució, el 1993. Els col·legis electorals han obert aquest matí amb normalitat i a les 10.30 h ja havia votat un 5% de la població. Un 31% dels andorrans ho ha fet de manera anticipada, el que fa pensar que la participació serà molt alta, com passa habitualment al principat, i pot arribar al 80%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de govern, Jaume Bartumeu, del Partit Socialdemòcrata (PS), es va veure obligat al febrer a avançar els comicis ja que no va comptar amb la majoria suficient per aprovar els pressupostos i una llei sobre l'IVA. Bartumeu va aconseguir vèncer a les eleccions d'abril de 2009 i va acabar amb 14 anys de governs liberals, però es va quedar a un pas de la majoria absoluta a l'obtenir 14 dels 28 representants del Consell General (Parlament).

Mentre Bartumeu busca obtenir una majoria absoluta que el permeti continuar amb les reformes al país i ampliar el mandat socialdemòcrata, que només ha durat dos anys, el seu rival, la coalició Demòcrates per Andorra (DA), formada pel Partit Liberal i el Partit Reformista, vol que el centredreta recuperi la seva hegemonia a Andorra. Les enquestes donen avantatge al centredreta sobre els socialdemòcrates, encara que la meitat dels consultats en el sondeig no es pronunciava sobre el seu vot.

Encara que el bipartidisme caracteritza la política andorrana, una altra formació centrista, Andorra pel Canvi (Apc), liderada per Eusebi Nomen, que va debutar en els comicis de 2009 i que té 3 representants en el Consell General, aspira a jugar un paper de frontissa.

Fora de la llista dels paradisos fiscals

L'any passat Andorra va abandonar la llista de paradisos fiscals de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en acceptar l'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya i França, i això facilita les coses per buscar un acord que defineixi l'encaix d'aquest petit país en la Unió Europea. La reforma fiscal és una obligació si Andorra vol construir ponts amb la Unió Europea, però qualsevol canvi en aquest sentit genera recels en el Principat, amb una economia molt dependent de l'exempció fiscal.

Els dos grans partits admeten que la reforma fiscal ja començada ha de culminar amb un IVA moderat, però el PS proposa que el tipus general sigui del 4,5% i el reduït de l'1%, mentre que DA considera que ha de ser del 4% el general i de l'1% el reduït.

Administrativament, el país es divideix en set 'parròquies', i els 28 membres del Consell General s'elegeixen en dos tipus de llistes. Catorze d'ells, els de la llista nacional, es reparteixen mitjançant un sistema proporcional, segons els vots obtinguts per cada força política en el conjunt del país, i els altres catorze surten de les llistes territorials, dues per cada parròquia, de manera que el partit que venç en cada municipi s'enduu els dos 'escons' en joc.

stats