Política 20/04/2017

El fiscal en cap anticorrupció va intentar impedir un dels escorcolls de l'operació policial contra l'expresident de Madrid

Segons informa la Cadena SER, Manuel Moix tenia el vistiplau del fiscal general de l'Estat, però la resta de fiscals anticorrupció s'hi van oposar

Ara
2 min
El nou fiscal  en cap de la Fiscalia Anticorrupció serà Manuel Moix.

BarcelonaEl nou fiscal cap anticorrupció, Manuel Moix, va intentar impedir dimarts un dels escorcolls plantejats en el marc de l'operació contra la corrupció al PP de Madrid i que va acabar amb l'expresident de la Comunitat Ignacio González detingut i en dependències policials des d'aquest dimecres. Segons informa la Cadena SER, el mateix Moix ha reconegut els fets i ha afirmat que tenia el vistiplau del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, a qui la decisió li semblava "molt bé". El dispositiu policial ja estava preparat per efectuar l'escorcoll l'endemà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moix, però, no va poder imposar la seva voluntat. Els fiscals encarregats de l'operació contra la corrupció del PP madrileny van invocar l'article 27 de l'estatut de la Fiscalia, segons informa la SER, i de manera automàtica es va convocar la junta de fiscals anticorrupció. Allà, la majoria es va oposar a l'ordre del fiscal en cap. Moix va acabar acatant la posició de la majoria.

En declaracions a la SER, Moix ha assegurat que és una situació "habitual" a la Fiscalia i ha recordat que, tot i que les decisions de la junta de fiscals no són vinculants, ell va decidir canviar d'opinió i sumar-se a la majoria. Fonts jurídiques contradiuen, però, la seva versió i apunten que en "poques ocasions" els fiscals invoquen l'article 27.

La Fiscalia General de l'Estat ho nega

Arran d'aquesta informació, la Fiscalia General de l'Estat ha comunicat que és fals que Moix intentés obstaculitzar la investigació del cas Lezo, que afecta l'ex president Ignacio González. Tot i això, l'òrgan admet que les "discrepàncies existents" en el si de la fiscalia Anticorrupció, que es van "resoldre" en una junta de fiscals.

Un fiscal "bo" per al PP

Segons va avançar l'ARA aquest dimecres, el nom de Moix, que només fa dos mesos que és fiscal en cap anticorrupció, va ser protagonista d'una conversa gravada per la Guàrdia Civil entre l'exministre popular Eduardo Zaplana, ara treballant per Telefónica, i Ignacio González el gener passat. Aleshores, l'expresident madrileny es va mostrar molt crític amb la Fiscalia Anticorrupció i amb el seu interlocutor. Per tranquil·litzar-lo, Zaplana li va comunicar que, un mes després, Moix seria nomenat fiscal en cap i que això suposaria un canvi, perquè controlaria l'activitat d'aquesta fiscalia. En aquelles dates, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, encara no havia proposat formalment per a aquest càrrec Moix, que encara era fiscal a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem.

Moix s'ha mantingut pròxim al PP d'Esperanza Aguirre, ja que va ser fiscal en cap de la Fiscalia de Madrid, i més tard fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

González sabia que el detindrien

Segons han avançat 'El Español' i 'eldiario.es', Ignacio González va saber fa dos mesos que el detindrien. Segons relaten aquests dos diaris, l'ex president va rebre l'avís de part d'un alt càrrec de l'actual govern de la Comunitat, que li va explicar que la Guàrdia Civil li havia punxat el telèfon. Des d'aleshores, expliquen, l'implicat va extremar precaucions en les seves converses telefòniques i, fins i tot, va arribar a pernoctar fora de casa seva.

stats