Política
Política 07/02/2011

Antoni Fogué: "Suprimir les diputacions no ajudaria a sortir de la crisi, més aviat complicaria la situació"

El president de la Diputació de Barcelona creu que els petits municipis no podrien subsistir sense l'existència d'aquestes administracions

Albert Castellví
2 min
Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona

BarcelonaEl president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha defensat aquest matí l'existència d'aquestes administracions, molt qüestionades darrerament i que alguns líders polítics proposen suprimir. Segons ell, la desaparició de les diputacions seria "més aviat una complicació" a l'hora d'intentar sortir de la crisi, i ha afirmat: "Si jo estigués convençut que la solució de la crisi passés per la dissolució de les diputacions, jo i molts més ens plantejaríem si aquest és el camí que hem de seguir". De moment, però ho ha descartat, i ha detallat la importància de l'administració provincial: "Els municipis més petits –de fins a 5.000 habitants– és impossible que amb els seus recursos puguin donar als seus veïns els mateixos serveis i de la mateixa qualitat que els de més de 50.000 o les ciutats", i són justament les diputacions les encarregades d'equilibrar aquestes situacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fogué ha explicat, en una entrevista a Els matins de TV3, que el model municipal català és "molt atomitzat", i assegura que sense les diputacions seria impossible mantenir-lo. El president de la Diputació de Barcelona considera que seria "molt més difícil compactar i reduir el nombre de municipis que mantenir una estructura que ja existeix, com és la diputació", però ha defensat la necessitat que no "s'esmicoli encara més" el mapa municipal català amb la creació de nous municipis. En aquest sentit, ha recordat que cal fer prevaldre l'eficiència i utilitat dels serveis públics municipals que "els elements culturals i identitaris".

p { margin-bottom: 0.21cm; } D'altra banda, Fogué ha recordat que "el 27% de la despesa dels ajuntaments correspon a despeses no obligatòries", però que les administracions locals han hagut d'anar assumint per oferir un bon servei als seus ciutadans. I és que, segons ha dit, "el sistema de finançament dels ajuntaments és obsolet i anacrònic", tot i que ha puntualitzat que "no tots es troben en la mateixa situació", que en molts casos és crítica.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Per això, ha criticat la forma com s'ha plantejat la llei de vegueries, ja que hauria calgut "seguir un altre ordre lògic, que ja plantejava l'Estatut": primer, definir el nou marc de competències dels ajuntaments, després finançar-los suficientment i finalment pensar com s'ordena el mapa municipal, "si cal fer vegueries, i si cal fer-ne quatre o set". En la seva opinió, "cal fer una aturada, no un retrocés, perquè no hi hagi duplicitats de competències".

Finalment, Fogué s'ha referit als consells comarcals, que segons ell s'han de "replantejar": "No sóc partidari d'eliminar-los totalment, però crec que és imprescindible redefinir el paper dels diferents nivells de l'administració", ha conclòs.

stats