Pedro Sánchez defensa Illa enfront dels partits que "viuen de la bronca"

El PSC reivindica l'obra de govern espanyol en aquesta cursa electoral

3 min
L'acte de campanya amb Pedro Sánchez i Salvador Illa a Tarragona

La campanya del PSC no només explotarà la figura del seu candidat, Salvador Illa, sinó que també està centrada a reivindicar l'obra de govern de Pedro Sánchez a la Moncloa i fer un discurs per recuperar l'electorat perdut en benefici de Ciutadans el 2017. El president espanyol va donar el tret de sortida a la campanya dijous des de Barcelona i tindrà una presència constant en els actes electorals. Aquest dissabte ha acompanyat Illa en un acte en què ha reforçat el perfil de gestor del candidat enfront de tots els altres, als quals ha titllat sense distinció de "partits del problema, de la bronca, de la decadència". "Viuen de la bronca i volen seguir fent girar la maneta", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha constatat que l'estratègia electoral de la resta de formacions ha passat fins ara per l'atac a Illa, i per tant ha advertit els votants que només hi ha dos camins: "la retrobada o l'immobilisme, la divisió o la unió". "La societat catalana no suporta més trinxeres i decadència", ha recalcat. El president espanyol ha tret pit de la gestió del seu executiu per fer front a la pandèmia del covid-19, que va implicar durant la primera onada del virus la recentralització en el govern espanyol a través de l'estat d'alarma. "Recordo els aplaudiments dels ciutadans a Barcelona, Madrid, als professionals sanitaris –ha explicat–. El que fèiem llavors era apel·lar a un sentiment de solidaritat i en conseqüència d'unitat". "¿I ara continuarem subratllant diferències?", s'ha preguntat: "Ha arribat el moment d'una altra manera de fer política".

El president espanyol ha donat per fet que "la majoria dels catalans" han dit prou al Procés: "Ja està bé, tanquem aquest tema". Sánchez ha responsabilitat el "desgovern" de JxCat i ERC de la fugida d'empreses de Catalunya. "Han marxat per la crispació, la polarització i la inseguretat jurídica en què el Govern va sumir Catalunya", ha sentenciat. Davant una etapa que considera superada, ha defensat la capacitat d'Illa com a mandatari. "Com va dir Miquel Iceta –ha dit recordant el pas el costat del primer secretari del PSC per deixar pas a Illa–, Catalunya no necessita un bon candidat, necessita un bon president".

Precisament, Iceta ha participat aquesta tarda en el primer acte de campanya, en què ha justificat el canvi de candidat. "Estàvem resignats, anàvem a unes eleccions que ja estaven donades", ha dit: "N'hi ha hagut prou amb què els socialistes posem per davant el millor dels nostres perquè tot canviï". El nou ministre de Política Territorial ha negat que la seva renúncia a presentar-se a les eleccions hagi estat un sacrifici: "La clau d'aquestes eleccions és precisament el canvi. Jo he tingut l'oportunitat d'oferir al país aquest canvi". 

Competint amb Ciutadans

"El canvi és possible i no podem esperar ni un minut més", ha reivindicat Illa en una intervenció en què ha exhortat els votants a votar com abans millor: "Voteu per correu, voteu de seguida!" El candidat ha insistit que buscarà formar un govern no independentista si guanya les eleccions, i ha furgat novament en el fet que Inés Arrimadas no es presentés el 2017 a la investidura. El fet que Rubén Viñuales, exregidor de Cs que al desembre es va passar a les files del PSC, hagi fet la primera intervenció de l'acte representa una declaració d'intencions dels socialistes, que lluitaran amb intensitat per convèncer el votant unionista.

"El PSC és la garantia de no seguir enrocats en aquesta lluita de trinxeres, de no deixar escapar cap altre tren. Sí, ho volem; sí, estem disposats a aprofitar al màxim aquesta oportunitat", ha insistit el candidat. "Jo soc català i em sento català, espanyol i europeu, però no preguntaré a ningú què és ni què se sent", ha sentenciat, i ha repetit una idea que ja s'ha convertit en un leitmotiv de la campanya: "Torno a casa meva per recuperar la força i la unitat a Catalunya".

stats