Política 16/01/2015

La nova llei de seguretat permetrà a Rajoy mobilitzar els Mossos

L'executiu de Mariano Rajoy assegura que l'avantprojecte de llei de seguretat nacional no retallarà "cap dret fonamental ni llibertat". La nova llei atorga al president espanyol el rol de màxim coordinador en matèria de seguretat

Efe / Ara
1 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. EFE

MadridEl govern espanyol ha donat llum verda aquest divendres a l'avantprojecte de llei orgànica de seguretat nacional per millorar la resposta davant de nous riscos i amenaces. La nova legislació atorgarà al president espanyol, Mariano Rajoy, la capacitat de mobilitzar els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza, així com policies locals i fins i tot recursos privats en cas d'atacs terroristes o catàstrofes naturals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'avantprojecte apunta que en cas d'una situació d'emergència en la qual es posi en risc la seguretat nacional, el president del govern espanyol tindrà potestat per decretar mesures excepcionals. Rajoy podrà ordenar l'activació de les forces armades, les policies autonòmiques i municipals, i mobilitzar tots els recursos públics i privats.

"No es tracta d'assumir el comandament de res, sinó que tots posem els nostres instruments a disposició d'un assumpte en què, pel seu abast i la preocupació dels ciutadans, tothom ha de col·laborar", ha apuntat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

L'executiu de Mariano Rajoy ha assegurat que "en cap cas inclou l'adopció de mesures que comportin la suspensió de cap dret fonamental ni de cap llibertat pública". Així ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol a la roda de premsa posterior al consell de ministres. El text es remetrà ara al Consell d'Estat.

La nova llei persegueix potenciar les capacitats de l'Estat per respondre a amenaces i defineix competències en matèries com la ciberseguretat, la seguretat marítima i la seguretat financera, així com el medi ambient, l'energia, els transports i les telecomunicacions.

stats