Política 11/12/2014

El jutge dóna un permís a Jaume Matas per una operació l'endemà de tornar a entrar a la presó

L'expresident balear podria sortir avui mateix del centre penitenciari per ingressar en un hospital un màxim de cinc dies

Ara
2 min

BarcelonaEl jutge de Vigilància Penitenciària de Valladolid ha concedit avui dijous un permís extraordinari a l'expresident balear Jaume Matas perquè es pugui operar de l'orella, segons l'agència Efe. Matas, condemnat a nou mesos de presó per tràfic d'influències, va tornar tot just ahir al centre penitenciari de Segòvia per continuar complint la condemna en règim de segon grau després que el jutge de Vigilància Penitenciària i l'Audiència de Palma li haguessin anul·lat el de tercer grau. També ahir mateix el fiscal Pedro Horrach va demanar una condemna d'onze anys de presó pel cas Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el tercer grau l'expresident podia anar a la presó només a dormir-hi però el jutge no el considera reeducat i va assegurar que "no hi ha la més mínima prova" que Matas hagi assumit els fets i sigui conscient del mal i del descrèdit a la institució pública que va causar. El jutge fins i tot va parlar de la "repugnància social" que provoquen els delictes de corrupció política.

Pot sortir avui

Matas podrà sortir ara de la presó durant un màxim de cinc dies per una operació quirúrgica que la seva advocada, Pilar Gómez Pavón, ha definit de "necessària i immediata". És molt probable que l'expresident surti avui mateix cap a l'hospital, segons Efe. Això sí, ho farà custodiat per agents de la Guàrdia Civil o de la Policia Nacional, ha dit l'advocada, que manté que l'expresident té greus problemes per sentir-hi que afecten en un 80% la capacitat d'audició d'una de les orelles i és sord de l'altra. A causa d'això Matas, per comunicar-se, necessita un audiòfon connectat a un micròfon que ha de fer servir l'interlocutor. Més endavant podria necessitar una altra operació.

Petició d'onze anys de presó per Nóos

Ahir mateix el fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, va demanar en l'escrit d'acusació una condemna d’onze anys de presó a Jaume Matas per diversos delictes de corrupció, per haver facilitat el desviament de prop de 2,5 milions d’euros públics cap a l’Instituto Nóos, que presidia Iñaki Urdangarin. Horrach reclama que Matas sigui jutjat per presumpta malversació de fons públics en concurs, amb un delicte continuat de prevaricació i falsedat en document públic i un delicte de frau a l’administració.

stats