Política 01/07/2015

Podem avança les primàries: tem que Rajoy convoqui al setembre

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Errejón vol que la marca de confluència a Catalunya sigui Podem i una paraula més que es negociï.

MadridEl doble discurs del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre la convocatòria de les generals -oficialment diu que no seran fins a finals d’any però alhora accelera el calendari legislatiu per desorientar els adversaris- ha portat Podem a alterar el calendari de primàries. Consideren que el govern espanyol està “jugant” i “especulant” a favor seu i no volen que se’ls tiri el temps al damunt. El número dos del partit, Íñigo Errejón, va anunciar ahir que aquest juliol es decidirà la llista que concorrerà a les estatals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I es farà amb un calendari i una fórmula dissenyats per blindar el triomf de l’equip de Pablo Iglesias. Primer, per la precipitació en el procés: només queden dos dies per a l’inici de recollida d’avals i el procés de votació serà del dia 16 al 22. I segon, pel disseny d’una sola llista a nivell estatal de cara al Congrés, que afavoreix l’equip que presenti Iglesias. El pròxim 24 de juliol se sabran els preferits per presentar-se a les generals. Però no serà encara la llista definitiva. La direcció de Podem té previst trufar la candidatura definitiva amb tot d’aspirants a diputats de forces autonòmiques d’esquerres. Errejón va confirmar ahir que, a més de negociar amb ICV i EUiA presentar-se conjuntament a les generals, també ho estan fent amb Compromís al País Valencià i amb les mareas a Galícia per configurar “una llista de país” que representi la “plurinacionalitat” de l’Estat.

Debat sobre la marca a Catalunya

Tant a Catalunya i al País Valencià com a Galícia, Podem no té cap problema per presentar-se a les generals amb el seu nom i un afegitó que recordi l’aliança política. Aquesta és la mateixa marca que la direcció estatal proposa per a Catalunya de cara al 27-S: el nom del partit, un guió i una paraula més que caldria negociar, després de posar pegues a la proposta d’ICV, “Ara Catalunya”.

stats