Política 05/02/2013

Hisenda denega l'amnistia fiscal a Bárcenas, segons 'El Mundo'

Anticorrupció ha demanat a Hisenda tots els pagaments del PP fins a l'any 2000, segons 'El País'

Ara
2 min
Luis Bárcenas va arribar a tenir 22 milions a Suïssa.

BarcelonaL'Agència Tributària ha enviat a l'Audiència Nacional un escrit en el qual informa el jutge Pablo Ruz que la declaració tributària especial (DTE) presentada per Luis Bárcenas "no pot produir cap efecte d'exoneració de responsabilitat penal" i que els fons "no han quedat legalitzats". El diari 'El Mundo' publica avui que la declaració especial per acollir-se a l'amnistia fiscal presentada per Bárcenas va ser "una nova declaració inveraç a través de la qual seguia ocultant a la hisenda pública la veritable titularitat dels fons", perquè, entre altres qüestions, atribueix fons que posseeix des del 2006 a una societat que no va ser creada fins al 2008.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hisenda recorda al servei jurídic de l'Agència Tributària que el Codi Penal estableix que "qui estigui imputat en un delicte no quedaria exempt de responsabilitat criminal encara que regularitzés la seva situació tributària", i que un guany "no deixa de ser il·licit per més que es declari a la hisenda pública".

Anticorrupció demana papers a Hisenda

Mentrestant, la Fiscalia Anticorrupció ja investiga el cas dels sobresous en negre a la cúpula del PP a fons. Segons informa 'El País', la Fiscalia ha demanat a Hisenda tots els pagaments del PP fins a l'any 2000. El fiscal ha citat per a aquest dimecres com a testimoni l'exdiputat i advocat Jorge Trías, que va veure la comptabilitat de Bárcenas on apareixien els suposats pagaments als dirigents populars. Trías Sagnier va dir a 'El País': "He vist la comptabilitat que m'han ensenyat, però no ho puc acreditar". També va publicar un article titular 'Sombras o certezas?'.

L'entorn de Bárcenas responsabilitza Jorge Trías –que va ser advocat de l'extresorer– de filtrar la documentació. Segons va publicar el periodista Ignacio Escolar a Eldiario.es, Trías Sagnier va passar una factura de 48.000 euros com a advocat de Bárcenas, que el PP no va pagar. La mateixa font de l'entorn de Bárcenas assegura que l'extresorer imputat pel cas Gürtel no manté relació amb Trías Sagnier.

L'extresorer del PP va negar aquest dilluns ser l'autor dels papers publicats pel diari 'El País' en què figuren suposats pagaments en B a dirigents d'aquest partit. "El quadern ni existeix ni ha existit. I no és la meva lletra", va dir Bárcenas. En una entrevista amb so però sense imatge a 13 TV, Bárcenas s'ha mostrat disposat a presentar-se "a qualsevol prova caligràfica o poligràfica" per demostrar "la falsedat del que s'ha publicat". L'extresorer ha negat ser a l'origen de les filtracions.

La Fiscalia Anticorrupció té dos fronts oberts respecte de Luis Bárcenas. D'una banda, espera que el jutge citi a declarar l'extresorer del PP per interrogar-lo una segona vegada pel cas Gürtel arran dels comptes que se li han descobert a Suïssa amb una comissió rogatòria. Paral·lelament, ha obert una altra carpeta en relació amb la llibreta amb la comptabilitat B que, de moment, no envia al jutge. La Fiscalia cridarà a declarar Bárcenas per aquests papers en els propers dies. Si més endavant troba que hi ha prou elements, portarà les dades al jutge.

stats