Política 27/01/2015

La base de Los Llanos, el ‘top gun’ d’Europa

Ara
2 min

MadridNomés feia una setmana que havia començat el curs i les forces aèries gregues hi havien traslladat fins a quatre caces F-16, així com també quatre pilots en pràctiques, per a tot el mes que estava previst de formació. Una pràctica habitual a Albacete. Des del 2009 que la base de Los Llanos, a només quatre quilòmetres de la ciutat -comparteix pista amb l’aeroport civil-, és el top gun d’Europa. És a dir, la millor acadèmia per al perfeccionament de pilots de caces d’alt nivell del Vell Continent, fent el paral·lelisme amb la nord-americana. Segons la pàgina web de l’exèrcit de l’aire cada any s’imparteixen fins a sis cursos de vol per al perfeccionament de tàctiques aèries, el que es coneix com a Programa de Lideratge Tàctic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el curs actual, en estat de xoc per l’accident, hi participaven un total de 750 pilots i personal tècnic de fins a nou estats diferents: Espanya, Grècia, França, Bèlgica, els Estats Units, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i Dinamarca. Tots ells també hi han enviat F-16 per fer-hi les pràctiques que, en molts casos, es fan de nit per simular incursions reals.

El primer accident

L’accident d’ahir suposa el primer en cinc anys de cursos intensius a la base de Los Llanos, que no forma part de l’estructura militar de l’Aliança Atlàntica però que Espanya cedeix per a aquestes pràctiques, així com també una plantilla de 14 persones de l’exèrcit de l’aire, segons fonts militars consultades per l’agència Efe. Es tracta també d’una de les bases estratègiques de l’Estat -juntament amb Morón, Torrejón, la de Saragossa i Gando-, això vol dir que té dos caces les 24 hores del dia els 365 dies de l’any que podrien enlairar-se en només cinc minuts si Defensa ho arribés a sol·licitar per qualsevol alerta.

“Ells s’entrenen per poder defensar-nos”, deia ahir en una nota de condol el president de la comissió de defensa del Congrés i diputat per Toledo, Agustín Conde.

stats