REFUNDACIÓ NACIONALISTA
Política 24/07/2016

Les bases avalen àmpliament el gir renovador del PDC

Conesa s’imposa a Vila en la lluita pel consell nacional i els associats reforcen el paper de Mas, Munté i Pascal

Oriol March
3 min
Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat, va fer-se una selfie amb els integrants de la direcció del PDC just davant de la nova seu del partit.

BarcelonaSi en el congrés fundacional del Partit Demòcrata Català (PDC) no hi hagués hagut una resposta contundent de la militància en contra de la proposta de noms feta per la cúpula, és molt possible que la fotografia que va sortir de la jornada de votacions d’ahir hagués sigut molt diferent. Aquell 8 de juliol es va produir un clic que va acabar amb la tendència oficialista a imposar sense esforç els seus posicionaments. Artur Mas segueix al capdavant de la nau, però la renovació ja ha arribat a les cotes més altes de la direcció. Les bases del PDC, de fet, van avalar ahir àmpliament el gir renovador: els 5.430 associats que es van acostar a les urnes -dels 8.000 que té el partit- van optar per fer costat a la direcció de Marta Pascal, per avalar el tàndem presidencial de Mas i Neus Munté, per fer costat als nous estatuts (97% de vots a favor) i per situar Mercè Conesa -i no Santi Vila, amb més suports arreu de l’antiga cúpula de CDC- al capdavant del nou consell nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta última tria és la més simptomàtica de la jornada d’ahir. “No us podeu imaginar com ha costat”, reflexionava ahir un dels puntals de la campanya de Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona. Des del seu entorn s’ha acusat el conseller de Cultura de ser l’aspirant “oficialista”, versió rebutjada pel mateix Vila, sempre considerat un vers lliure. En tot cas, però, els seus suports eren potents: anaven des del president Carles Puigdemont fins al cap de files del PDC a Madrid, Francesc Homs -amb qui no sempre ha tingut una sintonia total-, passant per Mas. Per què aquest alineament? “Perquè la Mercè és molt pròxima a Josep Rull, i ja se sap que el rullisme crea cert malestar”, assegura un alt dirigent.

Suports territorials

Conesa no va arribar al 50% dels vots necessaris per guanyar automàticament -es va quedar amb un 49,44% enfront del 42,04% de Vila- i tot semblava encaminar-se cap a una votació de desempat. La renúncia del conseller de Cultura va clarificar la situació i l’alcaldessa de Sant Cugat liderarà un òrgan de debat al qual es vol dotar de més pes en la nova etapa dels nacionalistes perquè condueixi -no com en l’última etapa de CDC- un veritable intercanvi d’idees entre quadres i direcció.

Vila, tot i la derrota global, va imposar-se a la gran majoria del territori, segons fonts consultades. Conesa va edificar la victòria a les comarques de Barcelona. “El gest [la retirada] del conseller demostra que és una persona que vol construir un partit cohesionat”, va assegurar l’alcaldessa en roda de premsa des de la nova seu del PDC, situada al carrer Provença de Barcelona.

També des d’allà, i també invocant una cohesió que s’ha vist trastocada en últims temps entre les famílies del partit, Marta Pascal va comparèixer amb el seu equip -és estranya l’ocasió en què la nova direcció no apareix amb els dotze membres al complet- per deixar clar que la voluntat de la formació és “convertir-se en referent polític” de l’estat català. Abans, però, la direcció -amb David Bonvehí com a home fort- se centrarà a sumar associats. De moment n’hi ha 8.000, la meitat que a CDC. La previsió és doblar afiliats fins a finals d’any. La llista de Pascal es va imposar a la d’Ignasi Planas, de Reagrupament, que va obtenir un 12% dels sufragis de la militància sobiranista.

No és “maquillatge”

Mas, quan va anar a votar al migdia, va confessar a un militant que ara tindria “més tranquil·litat” política. Manarà, però també delegarà funcions en Munté, que dilluns presidirà la reunió de la nova executiva. L’expresident de la Generalitat va voler insistir, un cop coneguts els resultats, que el PDC no és una operació de “maquillatge”, i va celebrar les primàries perquè permetien a la formació arrencar “amb bon peu”. Mas, cap al final del discurs, va posar el partit a disposició de Puigdemont, del Govern i del grup parlamentari de JxSí.

El president de la Generalitat, fidel al seu poc protagonisme en assumptes orgànics, no va parlar durant la jornada. Va votar electrònicament i a la tarda va agrair a Vila la seva renúncia. La seva derrota és un avís en clau interna a Puigdemont, tot i que la nova direcció està plena de quadres de la seva absoluta confiança.

stats