01/03/2016

Una bona notícia per a la pau

2 min
Otegi, durant l'homenatge que li han fet a Elgoibar, el seu poble natal

PeriodistaNo conec Arnaldo Otegi personalment i no em sento a prop dels qui el comparen amb Nelson Mandela o Mahatma Gandhi. Ell va homenatjar una etarra a qui li va esclatar una bomba a les mans i a mi, en canvi, em va alleujar que aquella activista no acomplís el seu criminal objectiu. Però no tinc dubte que Otegi és una persona intel·ligent, que va entendre —per imperatius polítics i ètics— que la violència d’ETA havia d’acabar i que l’independentisme basc havia d’emprendre un altre camí. Un líder que va tenir l’audàcia d’encapçalar un procés de canvi històric, del qual avui dia es beneficien tots els seus conciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També crec que és justament això el que l’ha mantingut en presó durant sis anys, com a pres polític (diguem-ho amb totes les lletres), mentre criminals confessos com els generals Enrique Rodríguez Galindo i Alfonso Armada, condemnats a llargues penes de presó, es beneficiaven d’indults arbitraris. I en culpo un aparell de l’estat miop i venjatiu, que ha tractat Otegi no com un actiu per la pau, sinó com una amenaça per a la unitat d’Espanya.

Noves perspectives a Euskadi

La sortida d’Otegi de la presó de Logronyo és una gran notícia per a la pau a Euskadi —un procés que no està, ni de molt, culminat, encara que les armes hagin callat— i és una bufetada per a tots els qui han utilitzat la lluita contra el terror com una excusa per liquidar un moviment polític que ara mateix té una posició ferma i consolidada a les institucions basques. Bildu, per cert, no passa per un bon moment, després de dues patacades electorals consecutives —les municipals i les generals del 20-D—, en part causades per la forta irrupció de Podem.

El retorn d’Otegi a l’arena política obre noves perspectives que caldrà seguir de prop. Però el més rellevant és que l’home que més va fer per accelerar el final d’ETA, assumint errors i culpes, pot dormir de nou a casa seva i servir els seus ideals amb llibertat. Un pas més cap a la normalitat, en un Estat que encara fa seure al banc dels acusats dirigents polítics que al seu moment van gosar posar urnes al carrer.

stats