LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O
Política 17/10/2017

El búnquer del PP i el PSOE contra el Procés enerva Cs

Rivera extrema les crítiques a l’estratègia de Rajoy i els socialistes per marcar perfil

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
Rajoy i Sánchez en una reunió just després de les generals de juny del 2016.

MadridQuan Mariano Rajoy va haver de triar aliat per combatre el Procés en la recta final cap a l’1-O va tenir clar que preferia tirar de clàssics, i va optar pel partit que li garantia una majoria més àmplia a favor de les seves mesures, el PSOE, per sobre del seu “soci preferent” en aquesta legislatura, Ciutadans. Per això, les últimes setmanes, i sobretot arran del discurs del rei Felip VI, el líder socialista, Pedro Sánchez, ha sigut sempre el primer a assabentar-se de cada pas que volia fer Rajoy, sovint amb visites personals a la Moncloa. Això ha enervat el partit d’Albert Rivera, que s’ha vist arraconat en el combat contra el Procés independentista i en general contra el nacionalisme català, que és, justament, la seva raó de ser.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE i el PP estan ocupats en la negociació de l’aplicació de l’article 155, que s’aprovarà previsiblement dijous. Entre tots dos estan definint com serà la intervenció de l’autonomia, i estan creant un búnquer que ha deixat fora Rivera. Ahir es van veure diverses mostres d’aquesta bona coordinació. La primera va ser la retirada de la petició de reprovació de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que van fer els socialistes. La setmana passada ja havien ajornat aquesta reprovació, que pretenia censurar l’actuació del govern espanyol sobretot per les càrregues policials de l’1-O. L’acostament posterior al PP, que s’ha doblegat a l’estratègia socialista en alguns aspectes, com la proposta de reforma de la Constitució, els va fer retirar la mesura sine die. “El que no ens va agradar de l’1-O ens continua no agradant”, va dir, amb tot, Sánchez.

D’acord amb l’empresonament

En el que sí que van coincidir tots tres partits va ser a fer pinya amb la decisió de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela d’empresonar preventivament els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Emparant-se en la “independència de la justícia” van evitar valorar-la, tot i que Rivera, altra vegada, va posar la nota discordant demanant a Sánchez que censurés Miquel Iceta, que en un primer moment havia titllat la decisió de “desproporcionada”.

Rivera ha detectat que la duresa contra el Procés li dona rèdit electoral, segons les enquestes. I s’ha abonat a les crítiques per un suposat excés de tebior de Rajoy. El líder del partit taronja confessava ahir que no sap quins són els plans de l’executiu per desplegar el 155, encara que sí que hi ha un equip del PSOE que negocia aquests detalls. Rivera demostrava així que el PP no compta amb ell en aquesta fase, com també ho deixen clar les crítiques que arriben de fonts populars contra l’actitud de Ciutadans. Tot i així, Rivera coincideix amb el PSOE que cal aplicar el 155 per convocar eleccions. Fonts socialistes explicaven ahir que veurien en aquesta via una bona sortida a l’atzucac per “recentrar el debat”.

Una altra mostra de la solitud de Ciutadans va ser ahir el vot en contra del PP i del PSOE a la seva moció contra el suposat “adoctrinament” a les escoles catalanes. I també el nodel partit de Rivera a la proposta de pla de treball de la reforma constitucional que va plantejar el PSOE, que incloïa una revisió de la sentència del TC contra l’Estatut.

Rivera s’escora a la dreta en la batalla catalana ara que el PP l’ha deixat de banda.

stats